fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrenuti u izradu zakona o Skupštini

Krenuti u izradu zakona o Skupštini

Podgorica, (MINA) – Poslanici crnogorskog parlamenta treba da pokrenu proces izrade zakona o Skupštini, kako bi se ojačala njena zakonodavna i kontrolna uloga i precizno uredio odnos te institucije sa drugim granama vlasti, poručili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Milena Gvozdenović poručila je da je to od suštinskog značaja za razvoj demokratskog sistema.

Prema njenim riječima, dugogodišnje odsustvo političke volje i očigledno izbjegavanje da se usvoje zakoni o Vladi i Skupštini predstavlja značajnu prepreku u postizanju ravnoteže i međusobne kontrole grana vlasti.

Kako je navela Gvozdenović, iako je 2022. godine pokrenut proces izrade zakona o Vladi i prvi nacrt dobio mišljenje Venecijanske komisije i domaće javnosti, to nije bio motiv da se pokrene procedura za izradu zakona o Skupštini.

„Izradom tog zakona bi se konačno krenulo sa popunjavanjem sistemskih praznina koje su, vjerujemo, ne bez namjere ostavljene u našem sistemu“, kaže se u saopštenju.

Gvozdenović je kazala da su funkcionisanje parlamenta u slučaju njegovog raspuštanja, odbijanje da se zakaže sjednica, nedolazak predstavnika izvršne vlasti na saslušanja, samo neka od pitanja koja se moraju jasno regulisati zakonom.

Gvozdenović je poručila da je izuzetno značajno da se zakonom uredi odnos Skupštine i drugih grana vlasti, ojačaju kontrolni mehanizmi, ali i omogući bolja prohodnost opozicionih inicijativa.

„S tim u vezi, podsjećamo da je izmjenama Poslovnika Skupštine 2020. godine povećan broj kontrolnih saslušanja u toku redovnog zasijedanja, ali svjedoci smo da se to ne poštuje“, navodi se u saopštenju.

Važno je, kako je rekla Gvozdenović, predvidjeti i nove instrumente koji će omogućiti Skupštini da vrši efikasniju kontrolu nad radom izvršne vlasti.

Ona je kazala da bi, između ostalog, zakonom trebalo detaljno propisati postupak naknadne kontrole primjene i efekata zakona, kao i budžetsku kontrolu.

Gvozdenović je navela da je, u pravcu jačanja zakonodavne funkcije, potrebno obezbijediti veću transparentnost i inkluzivnost, posebno kada poslanici iniciraju zakon.

„Zakon o Skupštini treba da propiše postupak uključivanja javnosti u zakonodavni postupak, kao i da uvede kao pravilo da se konsultativna saslušanja obavljaju putem javnog poziva“, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Gvozdenović, na taj način bi se obezbijedile konsultacije na nivou odbora, čak i onda kada Vlada nije sprovela javnu raspravu o predlozima zakona.

„Iako je Skupština Crne Gore u posljednjih nekoliko godina značajno unaprijedila svoju otvorenost i transparentnost, većina mehanizama koje imamo na raspolaganju omogućavaju građanima tek da se informišu o radu skupštine“, navodi se u saopštenju.

Gvozdenović je kazala da zato Zakonom o Skupštini treba uvesti nove mehanizme putem kojih građani mogu da se aktivnije uključe u rad parlamenta i ostvare direktnu komunikaciju sa svojim izabranim predstavnicima.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

UCG promijenio društvenu paradigmu Crne Gore

Podgorica, (MINA) - Univerzitet Crne Gore (UCG) promijenio je društvenu paradigmu Crne Gore i...