fbpx
NaslovnicaCrna GoraKontinuiran i konstruktivan dijalog pokretačka snaga društva

Kontinuiran i konstruktivan dijalog pokretačka snaga društva

Podgorica, (MINA) – Kontinuiran i konstruktivan dijalog iz kojeg se uči i sazrijeva treba da bude nova pokretačka snaga društva, a ne uslovljavanje, isključivost i jednostranost, kazao je premijer Duško Marković.

On je, na okruglom stolu Saradnja Vlade i NVO u procesu pristupanja EU, rekao da se kontinuitet dijaloga stalno unaprjeđuje.

“Drago mi je da smo prevazišli određene nedostatke istaknute na našem prethodnom sastanku”, kazao je Marković.

On je zamjerio što na ovom sastanku nijesu došli oni, kako je kazao, koji su ključni kritičari Vladinih politika i rezultata u procesu pregovora.

Marković je istakao da je zakonodavnim aktivnostima primjetno unaprijeđen ambijent za rad NVO sektora.

“Ove godine je iz državnog budžeta za projekte NVO opredijeljeno 3,5 miliona EUR. Tendencija rasta budžetske podrške radu NVO je evidentna, pa je u protekle dvije godine Vlada kofinansirala 69 projekata NVO u ukupnom iznosu od 1,2 miliona EUR”, kazao je on.

Šef delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da nova Evropska komisija (EK) počinje u Briselu sa radom i da je to bitno za sve zemlje kandidate za pristupanje Uniji.

„Bilo je različitih signala od EU kada je riječ o proteklim mjesecima ali proširenje se nastavlja i veoma jasan signal je vijest o poglavlju 8. Potrebno nam je vremena za neke interne refleksije, ali ukoliko je EU nešto obećala to će i ispuniti“, dodao je Orav.

On je ocijenio da je poboljšan zakonodavni, institucionalni i finansijski okvir u kojem funkcionišu organizacije civilnog društva u Crnoj Gori.

Predsjednik Evropskog pokreta Momčio Radulović je pitao da li politički neutralne NVO moraju da postanu snažno antivladine da bi dobile više sredstava od evropskih struktura i Vlade Crne Gore.

Orav je kazao da niko ne treba da bude protiv vlade da bi dobio finansijska sredstva Evropske unije.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije