fbpx
NaslovnicaCrna GoraKomunikacija ključna za efikasan odgovor na pandemiju

Komunikacija ključna za efikasan odgovor na pandemiju

Podgorica, (MINA) – Komunikacija, koja je dvosmjerna i utemeljena na naučnim istinama i povjerenju, ključna je komponenta odgovora na pandemiju, poručila je šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori, Mina Brajović.

Iz kancelarije SZO u Crnoj Gori saopšteno je da je danas počela dvodnevna obuka za farmaceute iz svih crnogorskih gradova, u cilju unapređenja vještina komunikacije apotekara sa građanima.

Obuka se, kako su naveli, organizuje u okviru projekta jačanja nacionalnih kapaciteta za odgovor na COVID 19, koji finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a implementira SZO, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama Crne Gore.

„Svrha obuke je jačanje kapaciteta, vještina i kompetencija apotekara kako bi kroz efikasnu komunikaciju sa građanima doprinijeli vraćanju povjerenja u benefite vakcinacije protiv COVID 19, kao mjere koja štiti zdravlje i čuva živote“, kaže se u saopštenju.

Brajović je podsjetila da je tokom pandemijskih mjeseci Crna Gora pretrpjela nenadoknadiv gubitak – 2.796 građana izgubilo je život, a veliki broj nastavio je borbu sa COVID-om.

„Izgubili smo mnogo, ali naučili smo i velike životne lekcije”, navela je Brajović.

Ona je poručila da efikasan odgovor na krizu pandemijskih razmjera i nacionalnu krizu traži partnerstvo koje počiva na nacionalnom jedinstvu, saradnju i dijalog.

Brajović je kazala da u okolnostima krize svaki sektor, segment društva i pojedinac ima važnu ulogu i treba da doprinese i bude dio rješenja.

Ona je istakla da epidemiološki podaci potvrđuju da je COVID 19 i dalje prijetnja zdravlju i dobrobiti građana na globalnom nivou.

„Više puta do sada smo ponovili, sve dok je virus u cirkulaciji, realno je očekivati da će imati tendenciju da mijenja svoje ruho, kapacitete i karakteristike kako bi preživio“, rekla je Brajović.

Kako je navela, javljaju se novi sojevi koji se lakše i brže prenose, „bježe ispod dijagnostičkog radara„ i zaobilaze imunitet.

„Ono što vidimo jeste da koronavirus ima svoju „metu“ – stare i osobe sa kompromitovanim imunitetom“, kazala je Brajović.

Ona je poručila da se mora savladati jedna važna lekcija – kako živjeti sa virusom i na koji način smanjiti rizik obolijevanja od COVID19.

Ona je istakla da je neophodno insistirati na pet ključnih faktora za “stabilizaciju” pandemije i transmisije virusa, a ključni je povećanje obuhvata vakcinacije u opštoj populaciji i administriranje dodatnih doza u prioritetnim populacionim grupama.

„Brajović je posebno istakla da je ključna komponenta odgovora na pandemiju upravo komunikacija, ne bilo kakva, već dvosmjerna, utemeljena na naučnim istinama i povjerenju“, navodi se u saopštenju.

Ona je kazala da je povjerenje najvažniji sastojak svake vakcine, pa i protiv COVID 19.

U tom procesu, kako je rekla, apotekari igraju krucijalnu ulogu.

“Apotekari su uvijek ona prva linija odbrane kojoj se svi obratimo, kada boli manje, ili kada boli više, ili kada jednostavno želimo da preduprijedimo neki zdravstveni problem“, navela je Brajović.

Generalna direktorica Direktorata za javno zdravlje u Ministarstvu zdravlja, Ivana Živković, ukazala je na značaj saradnje, a prije svega komunikacije za adekvatan odgovor na pandemiju.

„Iskustvo tokom COVID 19 pandemije potvrdilo je da komunikacija predstavlja okosnicu efikasnog odgovora na pandemiju“, rekla je Živković.

Prema njenim riječima, umijeće komunikacije je naročito važno za zdravstvene radnike, koji uživaju povjerenje građana.

„Pored stalnog partnera u realizaciji mnogih aktivnosti – Kancelariji SZO u Crnoj Gori, zahvalnost za organizaciju obuka dugujemo i Ambasadi SAD u Podgorici“, navela je Živković.

Ona je rekla da su zajedno organizovali niz obuka za predstavnike zdravstvenih radnika sa primarnog, sekundarnog i tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite.

„Kako su farmaceuti jako važan dio zdravstvenog sistema, smatrali smo jako važnim da organizujemo obuke i za taj esnaf, a sve u cilju pružanja pravovremenih, detaljnih i tačnih informacija našim građanima“, kazala je Živković.

Predstavnica Montefarma, Rosa Čukić Ćorović, ukazala je na značaj uloge farmaceuta u cjelokupnom odgovoru na pandemiju COVID 19.

Farmaceuti su, kako je rekla, gotovo neprekidno bili na prvoj liniji fronta, kako bi bili tu za sve građane tokom vrlo teških trenutaka.

Čukić Ćorović je kazala da je dio kolega farmaceuta, nažalost, izgubio život tokom pandemije, i da se ne smije zaboraviti veliki doprinos koji su dali u cilju očuvanja zdravlja građana u teškim vremenima.

Ona je ukazala na značaj obuke za budući rad apotekara, a naročito na veoma važnu edukativnu ulogu koju imaju u direktnoj komunikaciji sa građanima.

Predstavnik Ambasade SAD-a u Podgorici Skot Periš pohvalio je veliki odziv apotekara iz svih krajeva države i ukazao na značaj događaja za budući rad sa građanima, a naročito usljed novog rasta broja zaraženih u Crnoj Gori.

On je pozvao na oprez, jer je COVID 19 i dalje veoma prisutan, a u Crnoj Gori je, kao i u većini drugih zemalja, došlo do stagnacije po pitanju vakcinacije, zbog opšteg osjećaja da je virus stavljen pod kontrolu.

Periš je kazao da je zadovoljan postignutim rezultatima projekta „ARPA“, koji realizuje SZO, uz podršku Vlade SAD-a.

ARPA projekat, koji sprovodi SZO u saradnji sa zdravstvenim ustanovama Crne Gore, podržala je Vlade SAD-a sa 2,7 miliona dolara, uglavnom usmjerenim na povećanje pristupa dijagnostici i liječenju, a kako bi se pravovremeno i adekvatno detektovao, kontrolisao i liječio COVID 19.

Iz SZO su kazali da je dio projekta usmjeren i na kupovinu PCR testova i kiseonika za više zdravstvenih ustanova širom Crne Gore, za doprinos platama zdravstvenih radnika, kao i za kampanju podizanja svijesti građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije