fbpx
NaslovnicaCrna GoraKljuč stabilnosti Zapadnog Balkana u angažovanju EU i SAD-a

Ključ stabilnosti Zapadnog Balkana u angažovanju EU i SAD-a

Podgorica, (MINA) – Ključ stabilnosti Zapadnog Balkana je u angažovanju Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u razgovoru sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropske i evroazijske poslove, Metjuom Palmerom.

Bečić je na virtuelnom sastanku sa Palmerom naveo da je zadovoljan kontinuiranom posvećenošću bilateralnim odnosima i kazao da očekuje da će Crna Gora i SAD nastaviti dobru saradnju i kroz partnerstvo u NATO alijansi.

On je naglasio da Crna Gora ostaje dosljedna u svom spoljnopolitičkom opredjeljenju i da je to politika koja nema alternativu.

„Pozdravivši kontinuiranu podršku SAD-a u procesu integracija Crne Gore u EU, Bečić je ocijenio da je ključ stabilnosti Zapadnog Balkana u angažovanju EU i SAD-a“, navodi se u saopštenju Skupštine.

Govoreći o spoljnopolitičkom opredjeljenju iz Sporazuma tri koalicije, Palmer je naveo da je zadovoljan činjenicom da će Crna Gora slijediti evroatlantski spoljnopolitički put.

„On je iznio spremnost da uz podršku SAD-a Crna Gora uskoro postane članica EU i jaki partner u NATO savezu“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da će Crna Gora nastaviti da bude kredibilan partner SAD-a na Zapadnom Balkanu, naročito u oblastima koje su od obostranog interesa.

„Sastanak je bio prilika da Bečić upozna sagovornika sa prioritetima novog saziva Skupštine, akcentujući da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva“, dodaje se u saopštenju.

Najčitanije