fbpx
NaslovnicaCrna GoraKineski turisti nemaju simptome koronavirusa

Kineski turisti nemaju simptome koronavirusa

Podgorica, (MINA) – Turisti iz Kine, njih troje, koji borave u Budvi, nemaju simptome novog koronavirusa, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Iz IJZ su kazali da su njihove epidemiološke ekipe nakon obavještenja nadležnih zdravstvenih službi iz Budve, sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom, izvršile epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju koronavirusom kod turista, koji su prijavili određene respiratorne tegobe.

„Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja“, kaže se u saopštenju IJZ-a.

Kako su naveli, prema epidemiološki obrađenim izjavama, ni jedan od pacijenata nije boravio u Vuhanu, niti u pokrajni Hubei 14 dana prije pojave simptoma.

„Nijesu bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom što su prema Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) glavni epidemiološki kriterijumi sumnje“, rekli su iz IJZ-a.

Pomenuti turisti, kako su kazali iz IJZ-a, nijesu ispunjavali niti jedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora razvila Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u Crnoj Gori za nadzor nad 2019-nCoV.

„Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom“, navodi se u saopštenju.

Iz IJZ-a su istakli, da sa su svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Iz IJZ-a smatraju da sumnje na infekciju novim koronavirusom nijesu niti neuobičajeni niti neočekivani događaji imajući u vidu razvoj događaja poslednjih nekoliko dana u svijetu.

„Činjenica da je sprovedena epidemiološka obrada sumnji, dokazuje da otkrivanje i istraživanje obolijevanja od novog koronavirusa funkcioniše u Crnoj Gori, pokazujući visok nivo spremnosti za sprečavanje i kontrolu mogućih infekcija sa 2019-nCoV“, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su podsjetili da su u Evropi registrovana tri slučaja obolijevanja i to u Francuskoj kod putnika u međunarodnom saobraćaju koji su putovali i Kini.

Najčitanije