fbpx
NaslovnicaCrna GoraKCCG-u kiseonička oprema vrijedna 570 hiljada EUR

KCCG-u kiseonička oprema vrijedna 570 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – Globalni fond za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, u partnerstvu sa crnogorskim zdravstvenim institucijama i ustanovama, obezbijedio je kiseoničku opremu Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u vrijednosti od 570 hiljada EUR.

Donacija je obezbijeđena u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Institutom za javno zdravlje i Nacionalnim koordinacionim tijelom za HIV/AIDS.

Iz Ministarstva su saopštili da vrijednost dosadašnjih donacija Globalnog fonda zdravstvenom sistemu Crne Gore za odgovor na pandemiju COVID-19 iznosi oko 906 hiljada EUR.

„Globalni Fond je kroz C19RM mehanizam podrške nacionalnom odgovoru na pandemiju COVID-19 odobrio još jednu izuzetno važnu donaciju zdravstvenom sistemu Crne Gore, odnosno KCCG-U u vidu kiseoničke opreme u vrijednosti od 570 hiljada EUR“, kaže se u saopštenju.

Donacija, kako se navodi, podrazumijeva nabavku kiseoničkog aparata i propratne opreme, instalaciju i obuku osoblja za korišćenje opreme, a uključuje i garanciju od pet godina.

„Instalacijom tog sistema značajno će se povećati kiseonični kapaciteti KCCG, neophodni zbog uvećanog broja korisnika imajući na umu da je u toku izgradnja tri klinike, a da je u planu i proširenje Instituta za bolesti djece i izgradnja novog krila Kliničkog centra u kojem će biti smještena hematologija i PET-CT“, ocijenili su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, instalacija sistema će sniziti trenutne troškove za kiseonik i omogućiti održivost sistema.

Iz Ministarstva su zahvalili Globalnom fondu na toj važnoj donaciji koja će, kako su kazali, dodatno doprinijeti većoj pripremljenosti Cnre Gore za buduće pandemije i epidemije.

Oni su se zahvalili Globalnom fondu i na svim dosadašnjim donacijama, kako za nacionalni odgovor na pandemiju COVID-19, tako i na epidemiju HIV/AIDS-a.

„Posebno ističemo doprinos IJZ, Sekretarijata Nacionalnog koordinacionog tijela za HIV/AIDS i nevladinih organizacija čiji zajednički rad doprinosi obezbjeđivanju i operacionalizaciji svih dosadašnjih donacija Globalnog fonda Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su poručili da su spremni da i dalje unaprjeđuju partnerstvo sa Globalnim fondom u cilju podizanja otpornosti i spremnosti crnogorskog zdravstvenog sistema na sve sadašnje i buduće pandemije i epidemije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije