fbpx
NaslovnicaCrna GoraKarpenter: Kremlj će se miješati u crnogorske izbore

Karpenter: Kremlj će se miješati u crnogorske izbore

Podgorica, (MINA) – Region Zapadnog Balkana pati od nedostatka pažnje velikih sila, ocijenio je nekadašnji zvaničnik Pentagona, direktor Pen Bajden centra u Vašingtonu Majkl Karpenter.

On je, u intervjuu Pobjedi, kazao da se nada da će buduća američka administracija ispraviti trenutnu politiku SAD prema regionu i usmjeriti se na izazove i mogućnosti na Balkanu.

Karpenter kaže da Kremlj u nastojanju da drži demokratiju podalje od Moskve, mora napadati Zapad i njegove vrijednosti.

“Ne vojno, već uništavanjem zapadnih demokratskih institucija. Da bi to učinila, uključila se u sajber-napade, koristila je ruske biznismene koji su plaćali demonstrantima, a u Crnoj Gori se uključila u najhrabriju tajnu operaciju od svih, pokušavajući da izvrši oružani državni udar”, rekao je on.

Prema njegovoj ocjeni, nije lako predvidjeti koju taktiku će Kremlj koristiti u budućnosti, ali pretpostavlja da će tokom sljedećih izbora u Crnoj Gori ponovo koristiti provjerene metode malignog uticaja.

“To su crni fondovi usmjereni na proruske kandidate, dezinformacije kako bi se pokušalo uticati na glasače i povećati etničko dijeljenje i sajber napadi da bi hakovali informacije ili izazvali poremećaje”, ističe Karpenter.

Najčitanije

Remi Budućnosti, Elektroprivreda ubjedljiva

Podgorica, (MINA) - Šahisti Omladinca remijem protiv Budućnosti obilježili su prvo kolo Premijer lige...