fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoković: Vjerujem da će Vlada potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu

Joković: Vjerujem da će Vlada potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu

Podgorica, (MINA) – Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da vjeruje da će Vlada potpisati pristupanje Otvorenom Balkanu.

On je, na konferenciji za novinare, rekao da će predsjednica Skupštine Danijela Đurović možda već u januaru ili februaru raspisati predsjedničke izbore.

Joković je, govoreći o inicijativi Otvoreni Balkan, naveo da je to prvenstveno ekonomska tema.

“Oni koji pričaju da se pravi Velika Srbija ili Velika Albanija, znamo da nije ni jedno ni drugo”, kazao je Joković, prenosi portal RTCG.

On je naveo da je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao da je to dobra ideja, i da je to dopuna Berlinskog procesa.

“Gabrijel Eskobar je rekao da je Otvoreni Bakan treći stub američke politike na Balkanu. (Oliver)Varhelji je rekao da bi Crna Gora trebalo da pristupi toj inicijativi”, istakao je Joković.

On je dodao da žele da Crna Gora bude dio Evropske unije, ali i da isto tako teže ka dobrim odnosima u regionu.

Joković je kazao da je popis stanovništva jedan od prioriteta 43. Vlade i naveo da on biti usvojen većinom u parlamentu.

“Svi gledaju kako će se ko izjasniti, to je bitno, ali su suština i druge teme – koliko ima domaćinstava, koliko se mladih iselilo, koliko djece se upisalo u školu”, dodao je Joković.

On je poručio da se zalažu da svakih deset godina bude popis, jer je to evropski standard.

Joković je rekao da je zakon o porijeklu imovine jedno od obećanja SNP-a.

On je kazao da će Đurović možda već u januaru-februaru raspisati predsjedničke izbore, a da će parlamentarni doći 2024. godine.

SNP se, kako je naveo, zalaže da se izaberu četiri sudije, kako bi Ustavni sud djelovao u punom kapacitetu.

“Mi biramo kredibilne sudije, koje su dokazale da mogu da iznesu i budu sudije Ustavnog suda”, rekao je Joković, navodeći da u Demokratskoj partiji socijalista (DPS) ne mogu da se naviknu da su opozicija i da nova parlamentarna većina može da izabere te sudije.

Joković je kazao da je zanimljivo da samo dva politička subjekta traže da izbori budu što prije – Pokret Evropa sad i DPS.

“Mene i te kako intrigira zašto DPS traži izbore. Kako je Pokret Evropa sad postao vlast? Glasovima SNP-a, URA-e, Demokratskog fronta (DF) i Demokrata”, naveo je Joković.

On je, govoreći o izbornom procesu u Šavniku, kazao da bi bilo najbolje da Vlada donese neke mjere, jer se ovako izbori neće završiti.

Joković je istakao da je razočaran dešavanjima tokom lokalnih izbora u Šavniku.

“Bivši predsjednik opštine je uvidio da gube izbore, pa su posegli za prevarom. Poštujem borbu Durmitoraca da se izbore da samo oni koji žive tamo imaju izborno pravo”, naveo je Joković.

On je rekao da je u nedjelju bio u štabu koalicije u tom gradu, i “da ga je zbog toga napao predsjednik Opštine Šavnik”.

“Svaki put ću otići ako budem imao vremena i dati podršku da se ne dozvoli glasanje izbornim turistima. Imamo trenutno za dva mandata više od DPS-a”, kazao je Joković.

On je, govoreći o formiranju vlasti u Zeti, rekao da, prema njegovim informacijama, nije došlo do dogovora između Demokrata i DF-a.

“Što se tiče SNP-a, učestvovaćemo ako budemo pozvani, a znate da SNP nikada nije ništa posebno zahtijevao”, naveo je Joković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije