fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoković: SNP i dalje želi da se formira 44. Vlada

Joković: SNP i dalje želi da se formira 44. Vlada

Podgorica, (MINA) – Socijalistička narodna partija (SNP) i dalje želi da se formira 44. Vlada, kazao je lider te stranke Vladimir Joković.

On je na konferenciji za novinare rekao da u SNP-u ostaju pri tome da treba nastaviti razgovore.

“I mi nećemo biti prepreka“, dodao je Joković.

On je podsjetio da je dogovoreno samo da je mandatar lider Demosa Miodrag Lekić, da pola resora pripada SNP-u i URA-i, a pola Demokratskom frontu (DF) i Demokratama.

Joković je ocijenio da je neozbiljno jednim sastankom prekinuti nešto što bi trebalo da rezultira formiranjem 44. Vlade.

„Ja mislim da mi, pobjednici od 30. avgusta, treba da se dogovorimo da imamo jedinstvenog kandidata na predsjedničkim izborima“, kazao je Joković.

Kako je rekao, u SNP-u imaju jednu želju, a to je da se potpuno razvlasti Demokratska partija socijalista (DPS).

“Da se prvo održe predsjednički izbori, da imamo jedinstvenog kandidata, da pobijedimo kandidata DPS-a i da DPS prvi put uđe u parlamentarne izbore i kampanju iz potpuno čiste opozicije“, istakao je Joković.

Upitan da li predsjednički i parlamentarni izbori treba da budu održani istog dana, Joković je rekao da ne treba da „idu na loptu“ DPS-a.

„Ono što predlaže DPS nama u ovom trenutku nije prihvatljivo“, dodao je Joković.

Na pitanje kada bi mogli biti predsjednički izbori i da li su pokrenuti razgovori o tome ko bi mogao biti zajednički kandidat partija većine, Joković je kazao da vjeruje da će izbori brzo biti raspisani, jer rok ističe.

„Naša želja je da imamo jedinstvenog kandidata koji će ubjedljivo pobijediti kandidata sadašnje opozicije. To je prvi i potpuni korak u razvlašćivanju DPS-a“, ponovio je Joković.

On je rekao da je i dalje pri tome da bi lider Demosa Miodrag Lekić mogao ponovo okupiti parlamentarnu većinu i biti zajednički predsjednički kandidat.

Joković je, komentarišući izjavu jednog od lidera DF-a Milana Kneževića da ne isključuje saradnju sa DPS-om ako na čelu te stranke ne bude Milo Đukanović, naveo da je pitanje šta će biti ako na to mjesto dođe Duško Marković, Milan Roćen, Brano Gvodzednović ili neko drugi.

On je, govoreći o odlasku ministara pravde i finansija, Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića, na obilježavanje Dana Republike srpske (RS), kazao da je RS “fakat i proizvod Dejtonskog dogovora i mira u Bosni”.

„Poštujemo cjelovitost i integritet Bosne i Hercegovine (BiH), ali itekako poštujemo i RS“, istakao je Joković.

Kako je rekao, oni koji su najviše napadali prisustvo pripadnika SNP-a na obilježavanju Dana RS, nijesu se obratili povodom ranjavanja djece na Kosovu.

Na pitanje da li je bio informisan o putu Kovača i Damjanovića i ko će da plati troškove Kovača i njegovog vozača koji su fakturisani na Ministarstvo, on je rekao da platforma za posjetu nije bila na Vladi.

„Da li je i ko je snosio troškove, o tome ne znam“, rekao je Joković.

Upitan da li je tačno da je održan sastanak tri lidera vlasti sa američkom ambasadorkom i da je tada sugerisano da se ne ide u formiranje nove vlade na čelu sa Lekićem, Joković je kazao da nije pozivan i da nije čuo za takve sastanke.

„Niko nama nije sugerisao da ne idemo u formiranje 44. Vlade, na čelu sa Lekićem“, istakao je Joković.

On je, upitan da prokomentariše govore predsjednika crnogorskih opština u Skupštini Srbije, rekao da SNP podržava i poštuje svoje koalicione partnere i uvijek se pridržava dogovora.

Joković je dodao da SNP podržava svakoga ko odluči da na poziv posjeti bilo koga u regionu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...