fbpx
NaslovnicaCrna GoraJoković: Opstanak Vlade najviše štete donijeće DPS-u

Joković: Opstanak Vlade najviše štete donijeće DPS-u

Podgorica, (MINA) – Opstanak 43. Vlade će najviše štete da donese Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i jasno će se dokazati njihova nemoć, ocijenio je potpredsjednik Vlade i lider Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković.

On je, u autorskom tekstu koji je objavio portal RTCG, naveo da će, ukoliko ne bude dovoljno glasova poslanika za rušenje Vlade, to pokazati da DPS više nikada neće imati značajniji uticaj u crnogorskoj politici.

Joković smatra da nije realno da će 19. avgusta da padne Vlada premijera Dritana Abazovića.

Kako je kazao, dok se ovih dana zagrijava atmosfera uoči skupštinske sjednice na kojoj će biti raspravljano o povjerenju Vladi, pojavljuju se razne procjene i prognoze oko toga šta će se toga dana desiti.

“Sa koje god strane da dolaze predviđanja, oko jednog su svi saglasni – opstanak ove Vlade, čiji sam potpredsjednik, će najviše štete da donese DPS-u i jasno će se dokazati njihova nemoć”, smatra Joković.

Prema njegovim riječima, inicirajući skupštinsku raspravu o povjerenju Vladi, funkcioneri DPS-a su veoma precizno saopštili da žele da se sruši Vlada kako bi se time srušio ugovor potpisan sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

“To znači da je stvar čiste logike da će glasanje o povjerenju Vladi biti glasanje o tome ko je za Temeljni ugovor sa SPC, a ko je protiv”, kazao je Joković.

On je ocijenio da je opstanak Vlade direktno povezan sa stavom o tome treba li Crna Gora da ima potpisan ugovor sa SPC ili ne.

Prema riječima Jokovića, ukoliko DPS ne sruši Vladu 19. avgusta, prestaje svaka priča o suspenziji ugovora sa SPC.

“U isto vrijeme će DPS-ovo dugogodišnje nepoštovanje SPC biti potpuno marginalizovano”, rekao je Joković.

Kako je naveo, jedan od ključnih razloga zbog kojih smatra da će opstanak Vlade donijeti štetu DPS-u tiče se borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

“Nema osobe danas u Crnoj Gore koja ne pozdravlja snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, koju je pokrenula Vlada čiji sam potpredsjednik”, kazao je Joković.

Aktuelna Vlada, kako je ocijenio, vodi najposvećeniju i najsnažniju borbu protiv kriminala u istoriji Crne Gore.

“Smjenom Vlade kriminal bi ostao netaknut, a proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) bio bi usporen, ili čak i suspendovan na neko vrijeme”, smatra Joković.

SNP se, kako je poručio, bori za to da Crna Gora postane punopravna članica EU.

Prema riječima Jokovića, reformska Vlada veoma je doprinijela ubrzanju evropskog puta Crne Gore.

“Zbog svega toga nije realno da će 19. avgusta da padne ova Vlada Crne Gore”, kazao je Joković.

On je rekao da se DPS uzda u jednu jedinu slamku spasa koja im je sada vidljiva, a to je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Prema riječima Jokovića, DPS ne bi ulazio u “ovu avanturu” da prethodno nije obezbijedio direktnu podršku Bečića.

“U Bečića se nadaju ne zato što u njemu vide partnera, nego zato što se Bečić nikada nije pomirio sa time da više nije predsjednik Skupštine, pa računaju na njegovu naivnost i političku kratkovidost”, naveo je Joković.

On je kazao da, međutim, postoji ključna i dovoljna prepreka za Bečića da sa DPS-om sruši Vladu.

To je, kako je naveo Joković, izjava časti koju je kao član i lider Demokrata potpisao 2019. godine da nikada neće podržati DPS niti će, radi vršenja vlasti, biti u koaliciji ili činiti skupštinsku većinu sa tom partijom.

“E, 19. avgust će biti ispit svih ispita i poslije toga će se znati ko ima koliko časti i provjeriće se da li oni koji o časti najviše pričaju te časti i imaju”, rekao je Joković.

Joković je kazao da bi potencijalno glasanje Bečića za DPS-ov predlog za rušenje Vlade bio put u njegovu brzu i potpunu političku marginalizaciju.

“Budući da je politički stasavao u juniorskom sastavu SNP-a, vjerujem da je nešto časno ipak ponio iz naše čuvene barake”, naveo je Joković.

Kako je kazao, jedno od pitanja ovih dana je i da li Vladu, kojoj u Skupštini neće biti izglasano nepovjerenje, treba dodatno osnažiti.

“I tu je stvar jasna. Poslije 19. avgusta sve će maske da padnu i sve će karte biti na stolu”, rekao je Joković.

On je poručio da je važno da odluke koje se sada donose budu racionalne i apelovao na sve da u procesima odlučivanja koji slijede prevlada razum.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije