fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzraditi novu strategiju za prevenciju i zaštitu djece od nasilja

Izraditi novu strategiju za prevenciju i zaštitu djece od nasilja

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da izradi novu strategiju za prevenciju i zaštitu djece od nasilja, poručio je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander i dodao da je izgradnja kulture nenasilja prioritet za crnogorsko društvo.

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan tolerancije, sa ciljem promocije poštovanja drugačijih mišljenja, kulture dijaloga i nenasilja.

Santander je, kako je saopšteno iz Predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, podsjetio na to da su rodno zasnovano i nasilje nad djecom prepoznati u nedavnim izvještajima Evropske komisije o napretku Crne Gore kao pitanja koja izazivaju ozbiljnu zabrinutost.

„Izgradnja kulture nenasilja prioritet je za crnogorsko društvo“, poručio je Santander.

Prema njegovim riječima, da bi taj cilj bio ostvaren, relevantne institucije, poput škola, centara za socijalni rad, policije, sudstva i domova zdravlja, moraju udružiti snage u svakoj lokalnoj zajednici.

„Bitno je i da Crna Gora izradi novu strategiju za prevenciju i zaštitu djece od nasilja, koja će uključivati onlajn nasilje i govor mržnje“, kazao je Santander.

UNICEF-ovi mladi reporteri su, povodom Međunarodnog dana tolerancije, pozvali vršnjake i sve građane Crne Gore na međusobno poštovanje i kulturu dijaloga.

Mladi reporter Luka Vujović naveo je da je potrebno objasniti ljudima zašto drugačije ne znači gore.

On je pozvao vršnjake da sarađuju i sa onima od kojih se razlikuju po bilo kom pitanju.

UNICEF-ova mlada reporterka Nada Stanišić smatra da se kultura dijaloga, međusobno poštovanje i prihvatanje različitosti uči od malena, u porodici, vrtiću, školi i lokalnoj zajednici, ali i kroz medije.

Ona je pozvala škole da redovno održavaju radionice kroz koje se podstiče prihvatanje različitosti.

Stanišić je istakla da je UNICEF-ov program Moje vrijednosti i vrline odličan primjer toga.

„Svaka porodica bi trebalo da svakodnevno daje primjere ponašanja kroz koje se pokazuje međusobno poštovanje bez obzira na razlike u stavovima i godinama među njenim članovima“, navela je Stanišić.

Ona je kazala da mediji, svi lideri i poznate ličnosti treba da, umjesto uvredljivog i govora mržnje, šire sistem vrijednosti u kojem se poštovanje različitosti podrazumijeva.

Iz UNICEF-a su naveli da je u Crnoj Gori, prema istraživanju Global Kids Online iz 2016. godine, skoro trećina mladih uzrasta od 12 do 17 godina potvrdila da su imali iskustva vršnjačkog nasilja.

„U istom istraživanju je trećina mladih uzrasta od 12 do 17 godina, 32 odsto, izjavila da često lako gube živce i ljute se“, kaže se u saopštenju.

Ti podaci, kako su rekli iz UNICEF-a, ukazuju na potrebu jačanja socio-emocionalnih vještina djece kako bi ona naučila da upravljaju različitim emocijama, unaprijedila komunikaciju i usvojila adekvatna ponašanja za mirno rješavanje sukoba.

Oni su kazali da iz tih razloga još od 2015. godine podržavaju realizaciju programa Moje vrijednosti i vrline, čiji je cilj razvoj socio-emocionalnih vještina u okviru redovnog sistema obrazovanja.

Iz UNICEF-a su naveli da su u fokusu programa tolerancija, kreativnost, empatija i timski rad.

„U decembru prošle godine je 76 odsto građana Crne Gore u istraživanju Ipsosa izjavilo da smatraju da aktuelno zaoštravanje podjela i govor mržnje kroz koji se promovišu međunacionalni i religijski konflikti, loše utiču na mentalno zdravlje mladih i njihovu spremnost da prihvataju različitosti“, kaže se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su rekli da iskustva nasilja i govora mržnje mogu smanjiti samopouzdanje mladih i dovesti u opasnost njihovo mentalno i fizičko zdravlje, pa čak i život.

„Mogu im otežati da se fokusiraju i budu uspješni u školi i smanjiti njihovo povjerenje u vršnjake, što vodi ka izolaciji ili znatnom smanjenju druženja s vršnjacima, koje je važno za pravilan rast i razvoj svakog djeteta“, naveli su iz UNICEF-a.

Oni su podsjetili da se djeca koja su žrtve govora mržnje i vršnjačkog nasilja mogu obratiti školi, centru za socijalni rad, policiji i Zaštitniku ljudskih prava i sloboda, kao i nacionalnom SOS telefonu za djecu i mlade 116-111.

Nacionalni SOS telefon, kako su dodali, ne služi samo za prijavljivanje nasilja, već i za psihološku podršku i savjet u vezi s bilo kojim pitanjem koje muči djecu i mlade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije