fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom do petka šalju EK

Izmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom do petka šalju EK

Podgorica, (MINA) – Izmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatošću biće poslate Evropskoj komisiji (EK) na mišljenje do kraja sljedeće sedmice, jer su uglavnom završene sve procedure u Crnoj Gori, kazao je državni sekretar Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, Boris Marić.

On je u izjavi za Dan rekao da očekuje da će se na proljećnom zasijedanju Skupštine, u martu, pred poslanicima naći izmjene Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, a kojima se predviđa oduzimanje bogatstva, za koje vlasnik ne može da dokaže legalno porijeklo.

Marić je naveo da je u skladu sa Poslovnikom Vlade Nacrt zakona dostavljen Sekretarijatu za zakonodavstvo, radi pribavljanja mišljenja o usklađenosti predloga akta sa Ustavom i pravnim sistemom Crne Gore, koji je u završnoj fazi davanja mišljenja na taj akt.

Očekuje se uskoro i mišljenje Ministarstva finansija i socijalnog staranja i Kancelarije za evropske integracije.

Marić je kazao da su sve te procedure u završnoj fazi.

On je rekao da jedino što može da bude jeste da Ministarstvo finansija traži neke dodatne analize
o finansijskim efektima.

Marić je naveo da sumnja da će se to deseti, jer zakon ne treba da izazove troškove za državu, već naprotiv, da počne puniti državni budžet.

„Kada je u pitanju mišljenje EK, sa obzirom na to da je zakon rađen u saradnji sa njihovim ekspertima, očekujem da dobijemo povratnu informaciju od njih u roku od dvije do tri sedmice“, kazao je Marić.

On je dodao da EK može da se čeka i do tri mjeseca, ali da sumnja da će se to ovog puta dogoditi.

„Nakon toga, zakon usvaja Vlada, i vjerujem da će u martu on sigurno biti u Skupštini na proljećnom plenumu, ako ne i na vanrednom, u februaru, što je isto opcija“, kazao je Marić.

Vlada je na sjednici krajem godine konstatovala da su u izradu predmetnog zakona bili uključeni eksperti Savjeta Evrope, ali i Velike Britanije koja je obezbijeđena posredstvom Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Irske u Crnoj Gori i Centra za pružanje pravne pomoći u pogledu zaštite ljudskih prava u Evropi (AIRE Centar).

Takođe, u pisanju zakona učestvovali su eksperti koje su obezbijedile ambasade Njemačke i Italije u Crnoj Gori.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije