fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzbori jedini izlaz ukoliko se ne izvrše izmjene ugovora sa SPC

Izbori jedini izlaz ukoliko se ne izvrše izmjene ugovora sa SPC

Podgorica, (MINA) – Vraćanje mandata građanima i održavanje izbora jedini je izlaz iz nametnute političke krize, ukoliko se do kraja jula ne izvrše izmjene ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), saopštili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz te partije rekli su da uvažavaju posljednji napor koji je iskazao predsjednik države Milo Đukanović da se kraja jula, kroz adekvatnu pravno stručnu ekspertizu, pruži još jedna prilika za usklađivanje ugovora sa Ustavom, zakonima i državnim interesima.

“Ukoliko se u tom roku ne izvrše izmjene ugovora, uvaže javne primjedbe nevladinog sektora i stručne javnosti, kojima bi se sadržaj uskladio sa pravnim sistemom i državnim interesom građanske i sekularne Crne Gore, jasno je da je jedini izlaz iz nametnute političke krize vraćanje mandata građanima”, kaže se u saopštenju.

Iz SDP-a su naveli da je kraj jula rok za parlamentarna imenovanja u pravosuđu i poručili da su potpuno posvećeni ubrzanju integracionih procesa.

Oni su pozvali sve parlamentarne partije da bez odlaganja postignu dogovor i izvrše imenovanja u Sudskom savjetu i Ustavnom sudu i time pokažu istorijsku odgovornost i iskoriste šansu i ukazano povjerenje partnera iz Evropske unije (EU).

“SDP, kao i uvijek do sada, je spreman dati svoj puni doprinos”, poručili su iz te partije.

Iz SDP-a su kazali da je premijer Dritan Abazović izgubio podršku parlamentarne većine i povjerenje te stranke zbog usvajanja ugovora sa SPC koji je, kako su ocijenili, suprotan Ustavu i nizu zakonskih propisa, kao i državnim interesima.

Prema njihovim riječima, Abazović je time Crnu Goru bez ikakvog racionalnog razloga uveo u političku krizu i udaljio je od izvjesnog ubrzanja procesa integracija u EU.

“Žao nam je sto se Vlada nije suštinski posvetila temama koje ubrzavaju evropski put i rješavaju nagomilane ekonomske probleme koji ugrožavaju životni standard građana, što su bili ključni razlozi za formiranje parlamentarne većine i izbor 43. Vlade”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

djeca, potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Danas potpisivanje Deklaracije o djeci, mladima i klimatskim akcijama

Podgorica, (MINA) – Potpredsjednik Vlade Dragoslav Šćekić potpisaće danas Deklaraciju o djeci, mladima i...