fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzbor sudija Ustavnog suda apsolutni prioritet

Izbor sudija Ustavnog suda apsolutni prioritet

Podgorica, (MINA) – Izbor preostalih sudija Ustavnog suda apsolutni je prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava, kazala je koordinatorka radom Ministarstva evropskih poslova, Ana Novaković Đurović.

Ona je, na dvanaestom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Crne Gore i Evropske unije (EU), rekla da su evropski put i obaveze koje proističu iz pristupnih pregovora bili u fokusu Vlade i tokom prethodne godine.

“Koju su obilježili intenzivan politički život i promjene na nivou izvršne vlasti u Crnoj Gori”, dodala je Novaković Đurović.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, Novaković Đurović je podsjetila da su, i pored izazovnih okolnosti dinamičnog političkog života, od posljednjeg sastanka Odbora održani svi redovni godišnji sastanci sedam pododbora.

Ona je navela da su održana i dva sastanka posebne grupe za reformu javne uprave (jedan redovni i jedan follow-up sastanak), pri čemu je, na nivou državne uprave, nastavljeno sprovođenje reformskih aktivnosti u svim poglavljima pravne tekovine.

Na današnjem sastanku Odbora, kako se navodi u saopštenju, razmotrene su aktivnosti i rezultati po svim oblastima koje obuhvataju sedam sektorskih pododbora i posebnu radnu grupu za reformu javne uprave.

Sastanak su otvorile Novaković Đurović i vršilac dužnosti direktora za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju, Mišela Matuela.

Matuela je podsjetila da sastanak Odbora predstavlja priliku da se sagleda razvoj događaja u Crnoj Gori i da se naglasi potreba da država izgradi konsenzus o reformama vezanim za EU kako bi napredovala u procesu pristupanja EU na osnovu poboljšane metodologije proširenja.

Ona je naglasila da Crna Gora treba proaktivno da pojača i osnaži svoje reformske napore „i izbjegne bilo kakve preokrete, posebno u osnovama“.

“Za napredak u pristupanju EU, što predstavlja želju velike većine građana Crne Gore, svi politički akteri moraju podržati stabilnost i funkcionalnost demokratskih institucija, a najvažniji prioritet je Ustavni sud”, poručila je Matuela.

Prema njenim riječima, Ustavni sud, koji u potpunosti funkcioniše, ključan je za osiguranje poštovanja osnovnih prava svih građana Crne Gore i očuvanje stabilnosti institucija.

Novaković Đurović je, kako se navodi u saopštenju, prenijela odlučnost Crne Gore da iskoristi aktuelni momenat u cilju intenziviranja reformskih aktivnosti i ubrzanja pristupnih pregovora s EU.

Ipak, kako je navela, imajući u vidu kontekst Nove metodologije proširenja, u kojoj se ističe da nijedno novo poglavlje neće biti zatvoreno dok se ne ispune privremena mjerila u poglavljima 23 i 24, Vlada je u potpunosti svjesna činjenice da će upravo reforme u oblasti pravosuđa i vladavine prava odrediti dalju dinamiku integracionog procesa.

“Zbog toga pitanje izbora preostalih sudija Ustavnog suda predstavlja apsolutni prioritet za Crnu Goru, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano i stabilno funkcionisanje sistema vladavine prava, u kojem Ustavni sud zauzima centralno mjesto”, poručila je Novaković Đurović.

Ona je kazala da Crna Gora nastavlja da se u potpunosti usklađuje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom i međunarodnim restriktivnim mjerama, kroz odluke koje Vlada redovno donosi.

Novaković Đurović je navela da je tokom godine planirano utvrđivanje novog Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, kojim će se unaprijediti sistem sprovođenja i koordinacije primjene restriktivnih mjera.

“U tom kontekstu, razmjena mišljenja i najboljih praksi tokom regionalne TAIEX radionice, održane u Skoplju prošle godine, od neprocjenjivog je značaja za Crnu Goru, zbog čega je ovom prilikom upućuna posebna zahvalnost Evropskoj komisiji”, kazala je Novaković Đurović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije