fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzbor direktora na osnovu kompetentnosti i zasluga

Izbor direktora na osnovu kompetentnosti i zasluga

Podgorica, (MINA) – Školski odnosno upravni odbor vaspitno-obrazovnih ustanova od sada će birati organe rukovođenja, odnosno direktore privatnih i javnih obrazovno-vaspitnih ustanova, predviđeno je izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju.

Iz URA-e su kazali da je Skupština usvojila izmjene i dopune Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, na predlog poslanice te partije Božene Jelušić.

Iz URA-e su naveli da je cilj donošenja tog zakona obezbjeđivanje uslova za efikasnije funkcionisanje školskih i upravnih odbora, kao i ostvarivanja kvalitetnijeg rukovođenja radom obrazovno-vaspitnih ustanova.

“Uzimajući u obzir raznolikost u strukturi i ovlašćenja koja ti odbori imaju, neutemeljno je da presudnu ulogu u izboru i razrješenju direktora škola ima ministar, nezavisno od toga da li on samostalno donosi tu odluku ili na prijedlog bilo kakve komisije”, navodi se u saopštenju URA-e.

Oni su kazali da Zakon mora biti ujednačen, a njegove norme ne mogu biti u suprotnosti.

Kako su kazali iz URA-e, povećanje odgovornosti i uticaja zaposlenih, kao i direktna uključenost članova sindikata rezultira efikasnijim sprovođenjem djelatnosti koja je utvrđena programom rada, ali i unapređivanjem sveukupnog rada predmetnih ustanova.

“S druge strane, interesi Ministarstva su zaštićeni postojanjem njihovih predstavnika u organima upravljanja u školskim ustanovama”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da školski odnosno upravni odbori svojim sastavom obezbjeđuju objektivniji pristup prilikom donošenja odluke o izboru i razrješenju direktora ustanove i mogu dati pravu ocjenu stručnosti kandidata, zato što su kompetentni i bliže upoznati sa radom kandidata.

“Proces izbora direktora biće direktno povezan sa kompetentnošću i zaslugama pojedinaca, nezavisno od njihove političke i druge pripadnosti”, kaže se u saopštenju URA-e.

Oni su naveli da se može očekivati smanjenje stepena korupcije i političkog uticaja u obrazovanju, a time i kvalitetnija društvena slika i život građana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

vremenska prognoza, oblačno

Sjutra promjenljivo oblačno

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjutra će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima,...
policija, Podgorica