fbpx
NaslovnicaCrna GoraIntenzivirati rad na slučajevima torture

Intenzivirati rad na slučajevima torture

Podgorica, (MINA) – Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je od rukovodioca svih državnih tužilaštava da hitno intenziviraju rad u predmetima policijske torture i da Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) dostavljaju kvartalne izvještaje o postupanju.

Ona je u pismu rukovodiocima državnih tužilaštava navela da je neophodno da, u tim predmetima, sve mjere i radnje preduzimaju u kontinuitetu kako bi u što kraćem roku bili pribavljeni dokazi u cilju utvrđivanja postojanja elemenata bića krivičnog djela i obezbijedila identifikacija eventualnih učinilaca krivičnih djela.

Iz Kabineta VDT-a su saopštili da je Begović u određenim predmetima preduzela konkretne radnje o kojima, zbog prirode postupaka, u ovoj fazi ne mogu saopštiti detalje.

“Begović je podsjetila da je i u prethodnom periodu VDT ukazivalo na neophodnost preduzimanja mjera i radnji u cilju postizanja hitne, nezavisne i djelotvorne istrage u svim slučajevima kada postoji osnov sumnje da je došlo do povrede ljudskih prava garantovanih članom tri Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, na neophodnost hitne, nezavisne i djelotvorne istrage ukazivano je naročito u slučajevima kada je krivično djelo – zlostavljanje, mučenje, teška tjelesna povreda, učinio policijski službenik, odnosno službenik Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije