fbpx
NaslovnicaCrna GoraI večeras litije u više gradova

I večeras litije u više gradova

Podgorica/Nikšić, (MINA) – U više crnogorskih gradova večeras su održane litije u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litija u Podgorici krenula je u 19 sati od Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja, a prethodila joj je večernja služba sa malim povečerjem.

Molebanom u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litijom centralnim gradskim ulicama u Nikšiću iskazan je protest protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Protojerej stavrofor Dragan Krušić u besjedi na Trgu slobode rekao je okupljenim građanima da su minulih večeri tokom više od dva mjeseca molitvenog hoda, ”dostojanstevnim saborovanjem u odbrani svetinja i vjere pravoslavne, na djelu potvrdili da su sinovi i kćeri pravoslavne Crkve”.

”Crna Gora je sveta riznica velikih pravoslavnih svetinja, zato bi je mogli zvati Svetom Gorom. Samo u Cetinjskom manastiru nalaze se svete i netruležne mošti Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca. U manastiru je pohranjena i čestica časnog krsta Gospodnjeg i ruka Svetog Jovana krstitelja”, rekao je Krušić.

Prema njegovim riječima, vlast u Crnoj Gori tvrdi da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti donosi u ime države, zbog državnih potreba.

”Politička teorija potvrđuje da su građani država, a ne institucije, dok su kvasac crnogorske istorije i države Mitropolija crnogorsko-primorska i prvi državotvorac Sveti Petar Cetinjski”, rekao je Krušić.

Govoreći o litijama, Krušić je ocijenio da takav slobodarski pokret nije zabilježen u njenoj istoriji i ukazao da mirnim molitvenim hodom građani brane dostojanstvo čovjeka pred Bogom i časnim precima, tradiciji, nespornom identitetu, istinskoj Crnoj Gori.

”Sve ove naše crkveno narodne litije imaju krsno Vaskrsni karakter i odišu dušom naroda i istinama da tma laži i nepravde prolazi, a svjetlost Božije istine svijetli i dolazi”, rekao je Krušić i dodao da će se okupljanja nastaviti sve dok se ne povuče sporni Zakon.

Litije su održane i u Pljevljima, Budvi, Baru, Bijelom Polju, Beranama.

Litije se od Božića organizuju četvrtkom i nedjeljom.

Najčitanije

Centar za građansko obrazovanje, CGO

Žrtve bombardovanja Murina 25 godina bez pravde

Podgorica, (MINA) – Civilne žrtve NATO bombardovanja Murina bez pravde su 25 godina od...