fbpx
NaslovnicaCrna GoraHrvatska spremna za obnovu ugovora o transplantaciji organa

Hrvatska spremna za obnovu ugovora o transplantaciji organa

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja Hrvatske podržava nastavak saradnje sa Crnom Gorom po pitanju transplantacione medicine, poručila je načelnica Sektora za transplantaciju i biomedicinu u tom resoru, Martina Anušić Juričić.

Ona je na sastanku sa crnogorskom delegacijom, koju predvodi ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, kazala da treba pronaći nove modalitete saradnje s obzirom na pandemiju.

„Ministarstvo zdravlja Hrvatske apsolutno pruža podršku za nastavak saradnje sa Crnom Gorom po pitanju transplantacione medicine. Otvoreni smo za svaki vid pravne i legislativne pomoći“, navela je Anušić Juričić na sastanku u Kliničko bolničkom centru (KBC) u Zagrebu.

Na sastanku je, kako je saopšteno, poručeno da Ministarstvo zdravlja Hrvatske podržava Borovinić Bojović koja u Zagrebu boravi, između ostalog, s ciljem obnove ugovora između dvije države o saradnji po pitanju transplantacione medicine.

Iz Ministarstva su kazali da je na istom fonu i zagrebački KBC.

„Nastojaćemo stati uz vas. Vi ste prava osoba na pravom mjestu“, poručio je predsjednik Stručnog vijeća KBC-a Zagreb Željko Kaštelan.

Borovinić Bojović je naglasila da nije imala ni najmanju dilemu sa kim Crna Gora treba da sarađuje povodom transplatacionog programa.

“Cilj koji mi je zacrtan od prvog dana je obnova ugovora sa Hrvatskom. Saradnja sa Hrvatskom treba da se uzdigne na najviši nivo. Vi ste nam vjetar u leđa jer smo impresionirani vašim rezultatima. Mi ćemo obezbijediti sve uslove da vaš rad bude prepoznat u Crnoj Gori“, kazala je ona.

Da bi se saradnja sprovela u djelo, kako su rekli iz Ministarstva, prvi korak će biti načinjen već do kraja sedmice.

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović najavila je da će poslati pismo o namjerama kolegama u Zagrebu.

„Meni je čudno da pričamo o obnovi saradnje jer vas doživljavam kao stalne članove KCCG“, navela je Radulović.

Iz Ministarstva su kazali da su upravo obnova transplantacionog ugovora sa Hrvatskom, zajedno sa nastavkom edukacije stručnog kadra, ali i konsultacije i međusobne radne posjete, cilj posjete crnogorske delegacije Zagrebu.

Kako se navodi, nakon KBC-a, crnogorsku delegaciju u Minstarstvu zdravlja Hrvatske dočekaće hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

„Sa njim će Borovinić Bojović potpisati ugovor o donaciji vakcina Hrvatske Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Najčitanije