fbpx
NaslovnicaCrna GoraHerasimenko: Ulazak Crne Gore u EU od posebnog značaja za Ukrajinu

Herasimenko: Ulazak Crne Gore u EU od posebnog značaja za Ukrajinu

Podgorica, (MINA) – Ulazak Crne Gore u Evropsku uniju (EU) od posebnog je značaja za Ukrajinu, budući da predstavlja novu perspektivu proširenja koje će donijeti zajednički uspjeh, ocijenio je ambasador Ukrajine u u Crnoj Gori Oleh Herasimenko.

On je, u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksom Bečićem, zahvalio na kontinuiranoj podršci i pomoći Crne Gore ukrajinskom narodu.

Kako je saopšteno iz Bečićevog kabineta, Herasimenko je posebno istakao da je ta pomoć u procentualnom smislu značajnija od mnogih drugih, iako većih, država.

“On je naglasio da je ulazak Crne Gore u EU od posebnog značaja za Ukrajinu, budući da predstavlja novu perspektivu proširenja koje će donijeti zajednički uspjeh”, kaže se u saopštenju.

Bečić je podsjetio da je Crna Gora, kroz razne formalne okvire u domaćim i međunaorodnim institucijama, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Skupštini, snažno osudila agresiju Rusije na Ukrajinu.

On je podsjetio je na solidarnost Crne Gore prema ukrajinskom narodu, izraženu kroz prijem i pružanje privremene zaštite velikom broju izbjeglica, kao i brojne primjere različitih vrsta donacija kao vid skromne ali iskrene pomoći.

Bečić je naglasio potpunu usklađenost Crne Gore sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU i izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Ukrajina stekla status zemlje kandidata za članstvo.

On je istakao posvećenost novoformirane Vlade stvaranju atmosfere političke stabilnosti i odgovornosti koja će doprinijeti ubrzanju evropskih integracija.

Kako je Bečić rekao, rješavanje pitanja poput popisa stanovništva i izbora sedmog sudije Ustavnog suda, predstavljaju prve korake ka uspostavljanju pune stabilnosti.

Prema njegovim riječima, ta stabilnost će se nastaviti kroz izbor novog vrhovnog državnog tužioca i preostalih članova Sudskog savjeta, kao i kroz borbu protiv kriminalnih struktura na svim nivoima koje su se u prethodnim periodu infiltrirale čak i u državne institucije, o čemu svjedoče brojni pravosudni procesi.

Bečić je rekao da su prihvaćeni svi zahtjevi opozicije i manjinskih nacionalnih zajednica i da Crna Gora imati najveće kontrolne mehanizme u istoriji sprovođenja popisa.

“To govori o transparentnosti i spremnosti ove Vlade i vlasti da popis bude ono što je i njegova svrha, isključivo statistički proces, lišen politike, primitivnih podjela i iracionalnih tenzija”, naglasio je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije