fbpx
NaslovnicaCrna GoraGrupa poslanika izvršila pravno nasilje

Grupa poslanika izvršila pravno nasilje

Podgorica, (MINA) – Grupa poslanika večeras je, preuzimanjem zakonom utvrđenih nadležnosti Državne izborne komisije (DIK), izvršila pravno nasilje uvođenjem građanke Suade Zoronjić u skupštinsku salu i omogućavanjem protivzakonitog vršenja poslaničke funkcije, saopštili su članovi DIK-a koji su glasali protiv imenovanja Zoronjić.

U saopštenju koje potpisuju Nataša Pešić, Mersudin Dautović, Andrija Radman, Aleksandar Jovićević i Haris Mekić navodi se da je Zakonom je jasno utvrđena nadležnost Dik-a da jedino on može izdati uvjerenje poslaniku i dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta Skupštini.

„Mi, članovi DIK-a, informišemo javnost da smo u obavljanju svojih nadležnosti obavezni pridržaviti se Ustava i pozitivnih propisa u Crnoj Gori“, kazali su članovi Komisije i pojasnili na čemu temelje stav da se nijesu stekli zakonski uslovi za popunjavanje poslaničkog mjesta u Skupštini Crne Gore.

Oni su podsjetili da poslaniku prestaje mandat danom podnošenja ostavke, da se o ostavci obavještava predsjednik Skupštine koji je dostavlja svim poslanicima, da ostavku i prestanak mandata poslanika konstatuje Parlament na sjednici na kojoj je ostavka podnijeta ili na prvoj narednoj, i o prestanku mandata obavještava DIK.

Članovi DIK-a podsjećaju da predsjednik Skupštine otvara sjednicu skupštine i utvrđuje da li je prisutna većina ukupnog broja odbornika, odnosno kvorum, koji je potreban za početak sjednice, usvajanje zapisnika, utvrđivanje dnevnog reda i za odlučivanje.

„Imajući vidu nesporne činjenice na koje su nam ukazali klubovi poslanika Skupštine Crne Gore,
a kojima je svjedočila i cjelokupna crnogorska javnost – direktan prenos iz skupštinske sale,
utvrdili smo da sjednica nije mogla početi sa radom zbog nedostatka kvoruma“, kaže se u saopštenju.

Zbog toga se, kako se navodi, nije mogla ni konstatovati ostavka poslanika Filipa Adžića, niti otpočeti sa radom.

„Stava smo da DIK može dostaviti izvještaj o popuni poslaničkog mjesta isključivo kada se ispune prethodni zakonom utvrđeni uslovi, i to podnošenje ostavke, konstatacija ostavke od strane Skupštine i nakon toga obavještanja DrIK-a o upražnjenom poslaničkom mjestu“, kazali su članovi Komisije.

Prema njihovim riječima, pozivanje predsjednika Skupštine Alekse Bečića na izmjene Poslovnika iz novembra, još su jedan dokaz manipulacije.

„Kojim se pokušava skrenuti pažnja sa činjenice da Skupština Crne Gore u ovom momentu, nakon podnošenja ostavke poslanika Adžića, ima 80 poslanika sa verifikovanim mandatima, a da je za kvorum potrebna većina od 41 poslanika prisutnog u skupštinskoj Sali“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

telekom

O raspodjeli dobiti početkom juna

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Akcionari Crnogorskog Telekoma trebalo bi da na redovnoj Skupštini 5. juna...