fbpx
NaslovnicaCrna GoraGorčević: Odreći se istine o prošlosti, znači odustati od budućnosti

Gorčević: Odreći se istine o prošlosti, znači odustati od budućnosti

Podgorica, (MINA) – Godišnjice genocida u Srebrenici moraju biti prilika za sjećanje i istinu, jer odreći se istine o prošlosti, znači odustati od budućnosti oslobođene strepnje da se istovjetno može ponoviti, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Delegacija Vlade Crne Gore, koju čine Gorčević, ministarke rada i socijalnog staranja i prosvjete, nauke i inovacija, Naida Nišić i Anđela Jakšić Stojanović, kao i državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović, prisustvovala je obilježavanju 11. jula – Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Gorčević je, u obraćanju u Memorijalnom centru Potočari na komemoraciji žrtvama genocida, rekla da kao Bošnjakinja iz Crne Gore, ali i kao majka i čovjek, žali što istorija nije zabilježila drugi slijed događaja.

“Žalim što među onima koji su morali biti prijatelji i komšije nije bilo dovoljno ljudi i što razum nije nadvladao zlokobnost nauma čije su posljedice nepovratne”, kazala je Gorčević.

Ona je, u ime Crne Gore, izrazila najdublje saosjećanje sa porodicama žrtava i poštovanje svima koji istrajavaju u težnji da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

Gorčević je poručila da 29 godina nije bilo dovoljno da sve žrtve genocida budu dostojanstveno pokopane i ispraćene na vječni počinak.

Kako je dodala, taj najveći ratni zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, svjedoči o bezgraničnosti ljudske svireposti i okrutnosti kada politika mržnje otruje društvo.

“Zato, godišnjice ovog masakra moraju biti prilika za sjećanje i istinu”, poručila je Gorčević.

Kako je istakla, odreći se istine o prošlosti, znači odustati od budućnosti oslobođene strepnje da se istovjetno može ponoviti.

“A bezbrižnu budućnost možemo temeljiti jedino na odlučnom suprotstavljanju i dalje žilavim, ali na sreću nepopularnim, idejama o nadmoći svog ili inferiornosti drugih naroda, idejama koje insistiraju na etnički homogenom društvu i iluzijama da je mir precijenjen, a rat svrsishodan”, navela je Gorčević.

Ona je rekla da je u sumornoj svakodnevici, u kojoj ljudska i dječja ratna stradanja po svijetu selektivno zavrjeđuju samilost u zavisnosti od teritorije na kojoj se nalaze, izazov iznaći osnovu za optimizam.

“Ali da ne možemo i u najmračnijem naći nešto svijetlo, živjeti ne bi vrijedilo”, poručila je Gorčević.

U Potočarima je danas obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice i ukopano je još 14 identifikovanih žrtava genocida.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...