fbpx
NaslovnicaCrna GoraGlasaće za Zakon o predsjedniku ako ne budu izabrane sve sudije

Glasaće za Zakon o predsjedniku ako ne budu izabrane sve sudije

Podgorica, (MINA) – Poslanici Građanskog pokreta URA podržaće izmjene Zakona o predsjedniku, ukoliko ne budu izabrane četiri sudije Ustavnog suda, poručio je šef poslaničkog kluba Crno na bijelo Miloš Konatar.

On je na konferenciji za novinare ocijenio da se glasanjem za sva četiri kandidata poštuju preporuke međunarodnih partnera i Venecijanske komisije.

“U skladu sa tim, poziv da danas izaberemo sudije Ustavnog suda i imaćemo dogovor za pet minuta kada su u pitanju zahtjevi opozicije u vezi sa Zakonom o predsjedniku i vanrednim parlamentarnim izborima”, poručio je Konatar.

On je rekao da se o Zakonu o predsjedniku mogu dogovoriti za pet minuta ako budu izabrana sva četiri kandidata za Ustavni sud.

“Ukoliko Ustavni sud ostane blokiran, glasaćemo kao što smo glasali prvi put, jer bez Ustavnog suda mi nemamo uslove za održavanje izbora”, kazao je Konatar.

On je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da očekuje da će predsjednik države Milo Đukanović potpisati Zakon ukoliko ga Skupština izglasa.

„Pozivam sve da poštuju preporuke evropskih partnera za izbor sudija. To je ključ svih rješenja u Crnoj Gori“, dodao je Konatar.

Poslanica Božena Jelušić kazala je da su „jednim glasanjem za četiri sudije Ustavnog suda svi zahtjevi opozicije prihvaćeni“.

„Ako im je to neprihvatljivo onda je zaista čudno što se u stvari želi“, rekla je Jelušić.

Ona je dodala da se Ustav Crne Gore brani deblokadom Ustavnog suda i da ne pristaju na zamjenu teza.

“To Crnu Goru čini ustavnom državom, a ako je cilj da se brani jedan čovjek – onda je to sve samo ne iskrena namjera za očuvanje ustavnosti”, poručila je Jelušić.

Poslanica Suada Zoronjić je istakla da je glasanje za sudije Ustavnog suda jedini način da se krene u rad otvorenih institucija i da se održe parlamentarni izbori.

„Glasanje za sudije Ustavnog suda otkriva lice svih političkih subjekata. URA je tu da ispoštuje stav Venecijanske komisije i EU i da bude na raspolaganju građanima“, kazala je Zoronjić.

Poslanik Srđa Pavićević kazao je da opozicija traži prijevremene izbore i da se povuče Zakon o predsjedniku, navodeći da je to prihvatljivo ukoliko glasaju za sva četiri kandidata Ustavnog suda.

„Posljednji put apel poslanicima opozicije da se izaberu sva četiri kandidata za Ustavni sud. Neko upravo želi destabilizaciju, proteste, sukobe, ali mi ćemo sa naše strane uraditi sve da takve namjere osujetimo“, poručio je Pavićević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije