fbpx
NaslovnicaCrna GoraFajon: Iskoristiti priliku za proširenje EU do 2030.

Fajon: Iskoristiti priliku za proširenje EU do 2030.

Ljubljana, (MINA) – Prilika za proširenje Evropske unije (EU) do 2030. godine je tu, a Zapadni Balkan i EU treba da je iskoriste punom brzinom, ocijenila je ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je krajem avgusta na Beldskom strateškom forumu naveo da bi EU trebalo da bude spremna da prihvati nove članove do 2030. godine.

Fajon je, u autorskom tekstu za Politiku, komentarišući da li bi obije strane zaista mogle da budu spremne za proširenje do tog datuma, rekla da je njen odgovor na to pitanje vrlo jasan.

“Prilika je tu i trebalo bi da je iskoristimo punom brzinom. Treba da radimo na pronalaženju dovoljne političke volje na Zapadnom Balkanu za reforme i dovoljne političke volje unutar EU za proširenje”, navela je Fajon.

Ona je kazala da fokus treba da bude na krajnjoj destinaciji, ali bez zanemarivanja putovanja.

“Kad je u pitanju EU, proširenje se nesumnjivo vratilo na dnevni red. Geopolitički pejzaž jasno daje do znanja da nema alternative proširenju EU”, rekla je Fajon.

Ona je navela da je rat u Ukrajini povećao apetit za proširenjem, ali i afirmisao i utisak da je za EU proširenje strateška neophodnost.

“Jednostavno rečeno – sada ili nikada”, dodala je Fajon.

Ona je istakla da to ne znači da će kriterijumi proširenja EU biti odbačeni i da bi Zapadni Balkan mogao da uđe u Uniju bez njihovih ispunjenja.

“To znači da će se više političke pažnje posvetiti regionu i da će se od zemalja Zapadnog Balkana tražiti što brže ispunjenje kriterijuma. Za EU to znači samo posvećenost da reformiše svoj proces donošenja odluka i da se pripremi u institucionalnom i finansijskom smislu”, navela je Fajon.

Ona je rekla da se godine koje dolaze neće baviti percepcijama ili obmanama, već napornim radom obije strane – Zapadnog Balkana i EU.

Kako je Fajon dodala, takva reforma neće biti lak zadatak, ali je neophodna.

Prema njenim riječima, skeptici bi mogli da tvrde da je malo vjerovatno da bi svi ti zadaci mogli da budu ispunjeni do 2030.

“Ali realna tačka gledišta je da neće biti bolje ponude na stolu za Zapadni Balkan, kao ni bolje prilike za Uniju da se unapijredi i prilagodi novoj globalnoj realnosti”, smatra Fajon.

Ona je kazala da ova teška vremena zahtijevaju hrabre lidere na obije strane, koji će gledati u budućnost.

“Lidere koji će biti spremni da stave proširenje na vrh svog dnevnog reda i da donesu neophodne odluke koje će omogućiti proširenje. Evropski izbori stoga će biti važna prekretnica za postizanje cilja 2030”, rekla je Fajon.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usvojen budžet Opštine Andrijevica

Andrijevica, (MINA-BUSINESS) - Odbor povjerenika Opštine Andrijevica usvojio je na sjednici odluku o budžetu...