fbpx
NaslovnicaCrna GoraMVP: Evropski put i dobrosusjedska politika nadilaze partijske i lične stavove

MVP: Evropski put i dobrosusjedska politika nadilaze partijske i lične stavove

Podgorica, (MINA) – Evropski put i dobrosusjedska politika su nacionalni interesi Crne Gore, koji nadilaze sve partijske i lične stavove, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), povodom neusvajanja Predloga platforme za posjetu Sjevernoj Makedoniji.

Iz MVP su kazali da su za te vrijednosti, zarad građana koji u visokom procentu žele da žive u državi koja će biti članica Evropske unije (EU), sve institucije i pojedinci dužni da udruže svoj uticaj, u cilju ostvarenja spoljno-političkih ciljeva.

„Poljuljati međunarodni ugled naše države, bez obzira na motive, nažalost, nešto je sasvim suprotno od toga“, kaže se u saopštenju MVP-a.

Kako su naveli, kakve god bile unutrašnje prilike ili nečije političke preferencije, suprotno je od dubokog uvjerenja koje stoji u svakom činjenju svakog diplomate.

„Dobri bilateralni odnosi grade se marljivo, a jedan od mehanizama su posjete na najvišem nivou“, navodi se u saopštenju.

Iz MVP-a su itakli da je takva, prva posjeta Sjevernoj Makedoniji, trebalo da se dogodi počev od srijede, kako je to na vrijeme najavljeno iz tog resora.

Oni su podsjetili da je ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću poziv uputio makedonski kolega Bujar Osmani, i da je Radulović, pored sastanka sa njim, trebalo da tokom posjete realizuje susrete sa najvišim zvaničnicima te države.

Kako je saopšteno, Radulović je trebalo da se sastane sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, potpredsjednikom Vlade za evropska pitanja Bojanom Maričićem, kao i predsjednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

„Ipak, premda je Predlog platforme prošao komisije za politički sistem i za ekonomsku politiku, kao i da se do sada mnogo puta događalo da se platforme za službene posjete usvajaju naknadno, ili čak nakon povratka zvaničnika, Vlada je ipak, ovoga puta nije usvojila“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je ta vijest Radulovića i delegaciju MVP zatekla po dolasku u Skoplje, zbog čega su se, uz izvinjenje predstavnicima države u kojoj je bila dogovorena diplomatska posjeta na visokom nivou, uputili nazad ka Crnoj Gori.

„U trenutku kada se u domaćoj politici događa sve čemu nažalost svjedočimo, duboko je uvjerenje da ovaj konflikt i eventualno pitanje sujete nikako nije trebalo da prevazilaze naše granice i ono što je nacionalni interes Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

To su, kako su kazali iz MVP-a, svakako međunarodni ugled zemlje, i odlični bilateralni odnosi između Crne Gore i Sjeverne Makedonije koje karakterišu kvalitetan politički dijalog, prijateljstvo, kao i kontinuirana međusobna podrška.

Iz Ministarstva su naveli da je, tokom posjete, Radulović trebalo da realizuje dogovoreni intervju za Dnevni list “Nova Makedonija” i učestvuje na konferenciji za novinare sa Osmanijem.

„Umjesto toga, mediji u Sjevernoj Makedoniji nažalost, ocijenili su da se radi o diplomatskom skandalu“, istakli su iz MVP-a.

Oni su kazali da je Radulović trebalo da razgovara i sa predstavnicima crnogorske dijaspore, o načinima na koje matična država može doprinijeti ostvarivanju njihovih planova i aktivnosti, s ciljem očuvanja crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Iz MVP-a su dodali da je sve to pisalo u najavi posjete, koja je objavljena na zvaničnom web sajtu Ministarstva, u medijima, ali i na internet stranici Vlade.

„Prethodno, Predlog platforme nalazio se i na portalu Vlade od ponedjeljka ujutru, zbog čega se ne može govoriti o nečijoj neinformisanosti“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se, kako je to predviđeno protokolom, o ruti delegacije uvijek obavještavaju zemlja prijema i zemlje tranzita.

Prema nihovim riječima, tim putem se, na iznenađenje onih koji su tome svjedočili, i potom zasigurno obavijestili svoje organe, crnogorska delegacija vratila nakon samo nekoliko sati.

Iz MVP-a su istakli i to da nije prvi put da neka državna posjeta bude otkazana u poslednji čas, na primjer ako padne vlada zemlje domaćina ili obratno.

Kako su naveli, ovo je ipak prvi put da Vlada postoji, a da se na njenoj uredno održanoj sjednici odbaci Predlog platforme, čije je donošenje u praksi formalnost, budući da je na njoj prethodno radilo Ministarstvo u sastavu te iste Vlade.

„Još jednom, neophodno je istaći da je, dok god Vlada egzistira, MVP njen dio, a nacionalni interesi ostaju to što jesu“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je, bez obzira na političke turbulencije „kod kuće“, Crna Gora međunarodno priznata država koja u međunarodnom habitatu koegzistira sa drugim zemljama i da njena diplomatija mora da živi.

„To znači da, bez obzira na sve, moramo raditi i voditi spoljnu politiku. Sve što nosi predznak ličnog tu nikada ne bi trebalo da ima mjesta“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crvena zvezda novi šampion ABA lige

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Crvene zvezde novi su šampioni ABA lige. Crvena zvezda je večeras...