fbpx
NaslovnicaCrna GoraEpidemija koronavirusa može uzrokovati malu izlaznost

Epidemija koronavirusa može uzrokovati malu izlaznost

Podgorica, (MINA) – Političke partije ne žele da traže odlaganje izbora, jer se to može protumačiti kao slabost, ocijenio je direktor Građanske alijanse Boris Raonić ukazujući na opasnosti od male izlaznosti zbog epidemije koronavirusa.

On je rekao da oni koji treba da vode računa o legitimnosti i legalnosti procesa, vrše pritisak da ne dođe do odlaganja, što je kako smatra apsurd imajući u vidu sve izazove.

„Kao nikada, sada nam je potreban dijalog i širok konsenzus, ne samo u vezi uslova i datuma, već i nakon njih, pa se nadam da će partije to prepoznati, uvidjeti svoju odgovornost u u skladu sa time postupati“, kazao je Raonić za Vijesti.

Prema njegovim riječima, organizovanje izbora u situaciji kada je epidemija u porstu je veliki izazov koji zahtjeva konsezualna rešenja svih aktera.

„Neozbiljno je što nemamo jasna pravila i smjernice za tok izbornog dana, a kampanja je uveliko u toku. Neophodno je da smjernice i pravila za izbore budu što prije donijeti i da se ne tiču samo izbornog dana, već i načina prikupljanja potpisa podrške, predaja izbornih lista, kampanje“, naveo je Raonić.

On je rekao da da posebno zabrinjava manja izlaznost u zemljama gdje su izbori održani dokom pandemije.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA, Zoran Mikić kazao je da je jasno da se u trenutnoj situaciji ne može sprovoditi politička kampanja, niti organizovati izborni dan.

„Nije mi jasno zbog čega juče na sastanku u parlamentu nije bilo više riječi o odlaganju izbora i zbog čega se tom pitanju nije posvetilo više pažnje“, kazao je Mikić.

On je rekao da ga posebno čudi što opozicija nije više insistirala na odlaganju izbora.

„Potpuno je jasno da je taktika Demokratske partije socijalista (DPS) koju treba da sprovede Nacionalno koordinaciono tijelo da što više smanji izlaznost na izborima“, naveo je Mikić.

Poslanik Demokrata Danilo Šaranović podsjetio je da su zbog abnormalnih izbornih i epidemioloških uslova tražili odlaganje ili bojkot izbora, ponudivši opoziciji Plan sa osam tačaka.

„Međutim taj plan je odbijen od jednog dijela opozicije. Najavljeno je učešće opozicije na izborima i sada je izlišno očekivati od opozicije da demorališe i gubi energiju međusobno se optuživajući, posebno imajući u vidu da od nas na zavisi donošenje odluke o odlaganju izbora“, kazao je Šaranović.

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...