fbpx
NaslovnicaCrna GoraEkspertska vlada i demonopolizacija institucija da budu ključni principi

Ekspertska vlada i demonopolizacija institucija da budu ključni principi

Podgorica, (MINA) – Ekspertska vlada i demonopolizacija institucija treba da budu ključni principi nove većine, poručeno je na sjednici Glavnog odbora Građanskog pokreta (GP) URA.

Iz GP URA saopšteno je da su članovi Glavnog odbora dali punu podršku rukovodstvu URA-e i pregovaračkom timu da istraju na predizbornim obećanjima i principima.

Na sjednici je istaknuto da Crna Gora mora snažno i nedvosmisleno da ostane na evro-atlantskom kursu i putu ka članstvu u Evropskoj uniji kao građanska, sekularna i ekološka država.

Naglašeno je da građani očekuju korjenite reforme uz promjenu načina vladanja i da se, kako je saopšteno, ne smije dozvoliti da jedna partitokratija bude zamijenjena drugom.

“Glavni odbor je donio zaključke da pregovarački tim istraje na principima demonopolizacije institucija i konceptu ekspertske vlade, i pozdravio izjave nosioca izbornih lista druge dvije koalicije Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića koji su podržali koncept i ideju ekspertske vlade”, navodi se u saopštenju.

Iz URA-e su kazali da su ta dva principa za njih osnova za formiranje nove većine.

“Ne smije se dozvoliti da se ministarstva, pojedini resori, uprave ili sektori pretvaraju u partijske feude, kao što je to bio slučaj u periodu vlasti Demokratske partije socijalista i njegovih satelita”, navodi se u saopštenju.

Iz URA-e su poručili da će podržati ekspertsku vladu pred kojom stoji izazovan posao i da je to jedini model koji je za stranku prihvatljiv.

“U ovom trenutku kad se Crna Gora suočava sa teškom socio-ekonomskom situacijom i pandemijom koronavirusa, eksperti i stručnjaci treba da pronađu rješenja za izlazak iz krize”, kaže se u saopštenju.

Iz GP URA rekli su da prioriteti buduće vlade treba da budu početak ekonomskog oporavka Crne Gore i konsolidacija javnih finansija, stvaranje uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora, sa posebnim osvrtom na sređivanje biračkog spiska.

“Prioriteti treba da budu i početak dekriminalizacije institucija, borba protiv korupcije uz donošenje zakona o porijeklu imovine i o lustraciji, kao i reforme obrazovnog i zdravstvenog sistema”, kazali su iz URA-e.

Kako je saopšteno, u ovom “delikatnom trenutku i podijeljenom društvu kakvo je crnogorsko, ljudi koji svojom djelovanjem dijele Crnu Goru i izazivaju negativnu emociju kod izvjesnog broja građana ne mogu dobiti resore u novoj vladi“.

Na sjednici Glavnog odbora URA-e konstatovano je da je na parlamentarnim izborima 30. avgusta urađena velika i istorijska stvar zacrtana u programu te partije, a to je smjena vlasti na miran i demokratski način na izborima.

Na sjednici je ukazano da se URA, iako mlada partija, poslije izbora trajno utemeljila u političkom životu Crne Gore i da će ideje koje su usađene u programu URA-e i koje su se čule u izbornoj kampanji koalicije „Crno na bijelo“ imati sve više podržavalaca.

Najčitanije