fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐurović: Crna Gora prihvata preporuke evropskih partnera

Đurović: Crna Gora prihvata preporuke evropskih partnera

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ostaje dosljedan partner Evropske unije (EU) i svjesno prihvata preporuke evropskih partnera u iznalaženju konkretnog rješenja za izlazak iz političke krize, rekla je predsjednica Skupštine Danijela u razgovoru sa ministarkom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Predsjednica Skupštine je kazala da je posjeta naročito značajna jer dolazi u trenutku kada se očekuje da će, kroz ubrzanu proceduru, doći do izbora sudija Ustavnog suda.

“Time će se stvoriti preduslovi za izlazak iz institucionalne krize, što je dokaz više da prijateljska Slovenija stoji uz Crnu Goru, bez obzira na političke izazove sa kojima se naša država suočava”, kazala je Đurović.

Predsjednica Skupštine je naglasila da je nova posjeta Fajon dobra prilika da se dokaže da postoji istinska volja za pružanjem podrške funkcionalnosti institucija.

“Kao i da uprkos složenosti političke situacije, Crna Gora ostaje dosljedan partner EU i svjesno prihvata preporuke evropskih partnera u iznalaženju konkretnog rješenja za izlazak iz političke krize”, rekla je Đurović.

Fajon je iskazala zadovoljstvo što je Skupština Crne Gore, pod rukovodstvom Đurović, od njene posljednje posjete u decembru prošle godine ispunila sve obaveze kada je u pitanju ponovno pokretanje procesa izbora sudija Ustavnog suda.

“Kompletiranje Ustavnog suda neophodan je uslov da bi svi prethodni lokalni, ali i budući izborni procesi bili priznati i verifikovani”, ocijenila je Fajon.

Sagovornice su se saglasile da je Crna Gora i dalje predvodnica Zapadnog Balkana u evropskim integracijama.

“Zato svi politički akteri moraju pokazati maksimalnu odgovornost i dati doprinos kako bi država izašla iz političke i institucionalne krize i nastavila da napreduje na EU putu, u čemu će imati nespornu podršku Slovenije”, kaže se u saopštenju.

Đurović je ukazala da je Slovenija još jednom potvrdila posvećenost prosperitetu i evropskoj perspektivi Crne Gore, ali i opredijeljenost da nastavi da bude aktivan učesnik u procesu stabilizacije i rješavanja otvorenih pitanja u regionu.

“Slovenija i njeni visoki zvaničnici i sa nivoa EU prepoznati su kao najpozvaniji i najadekvatniji sagovornici kada su u pitanju Zapadni Balkan i njegovi izazovi”, rekla je Đurović.

Sastanku su prisustovali ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker, šef kabineta potpredsjednice slovenačke Vlade Aleš Balut, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Anžej Frangeš, šef službe za strateške komunikacije Dragan Barbutovski i prvi savjetnik u Sektoru za proširenje i Jugoistočnu Evropu Branko Dekleva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije