fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐuričković: Vlada učinila sve da zaustavi EU integracije

Đuričković: Vlada učinila sve da zaustavi EU integracije

Podgorica, (MINA) – Vlada je učinila sve što je bilo u njenoj moći da zaustavi evropske integracije Crne Gore, ocijenio je međunarodni sekretar Socijaldemokrata (SD) Miloš Đuričković.

On je to rekao komentarišući izvještaj poslanika Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta o Crnoj Gori, u kojem se navodi da su visoke političke tenzije i polarizacija doveli do zastoja procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

“Suštinski riječ je o još jednom gledanju kroz prste, pokušavajući da se realnom ocjenom “nazadovanje”, izbjegne rast euroskepticizma u Crnoj Gori”, kazao je Đuričković.

On je rekao da je imajući u vidu stepen razaranja institucija i društva, koje je, kako je dodao, zasluga 42. i 43. Vlade, ocjena o stagnaciji Crne Gore na putu ka EU više tehnička ocjena integracija nego prikaz realnog stanja u državi.

“Sa žaljenjem konstatujemo da je Vlada Crne Gore učinila sve što je bilo u njenoj moći da zaustavi EU integracije”, naveo je Đuričković.

Prema njegovim riječima, još opasnije od stagnacije crnogorskih institucija u EU integracijama je činjenica da se aktivno radi na razaranju pro-evropskog opredjeljenja građana Crne Gore.

Za to su, kako je kazao Đuričković, najzaslužniji politički predstavnici partija koji ovih dana, u susret sastavljanju 44. Vlade, građanima plasiraju istrošene floskule o časti, poštenju i principima.

„Te istrošene floskule bazirane su na političkom neiskustvu, odsutnosti odgovornosti za opšte dobro društva i države, kao i nemogućnosti da se prevaziđu lične frustracije”, naveo je Đuričković.

On je ocijenio da se, s obzirom na trenutna dešavanja, naredne godine može očekivati izvještaj sa još lošijom ocjenom.

„Imajući u vidu da su principi za sastavljanje 44. Vlade bliži zadovoljavanju volje od 30. avgusta 2020. nego sastavljanju pro-evropske Vlade koja može staviti fokus na EU integracije, možemo konstatovati da je ovo posljednji izvještaj u kojem ćemo dobiti ocjenu “stagnacije”. Dogodine za očekivati je “nazadovanje””, zaključio je Đuričković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije