fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Pred Crnom Gorom godine velikih izazova

Đukanović: Pred Crnom Gorom godine velikih izazova

Podgorica, (MINA) – Pred Crnom Gorom su godine velikih izazova, daljeg održivog snaženja demokratskih institucija i unapređenja vladavine prava, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, na otvaranju 25. Euroazijskog ekonomskog foruma, kazao da je Crna Gora prošla važan put razvoja nakon obnove nezavisnosti.

“Na ekonomskom planu, zemlja je uspjela da ostvari veoma dobre rezultate, dostigne stabilne stope rasta u predpandemijskom vremenu i kontinuitet visokih inostranih ulaganja prvenstveno u velike infrastrukturne projekte i izgradnju novih struktura u oblasti turizma”, rekao je Đukanović.

Đukanović je naveo da je rast ulaganja bio praćen porastom životnog standarda, ali je cilj dostizanja evropskog kvaliteta života za građane ipak i dalje daleko.

“Pred Crnom Gorom su godine velikih izazova, daljeg održivog snaženja demokratskih institucija i unapređenja vladavine prava, kao i imperativ strukturne diverzifikacije njene privrede”, kazao je Đukanović.

Kako je rekao, najveće bogatstvo Crne Gore je njena stabilnost i multietnička demokratija.

“Građanska i evropska Crna Gora ostaje ključni razvojni i civilizacijski pravac naše zemlje. Ka tome, dobrosusjedski odnosi i saradnja s zemljama jugoistoka Evrope, uključujući i Tursku, ali i druge zemlje regiona, ostaju jedna od važnih smjernica”, naveo je Đukanović.

Đukanović je poručio da ljudi u Crnoj Gori snažno drže do toga da su raznolikosti i suživot različitih vjera i nacija najveće bogatstvo svakog društva.

Prema njegoim riječima, euroazijski region, jednako kao i Balkan, spoj je različitosti i nerijetko poprište suprotstavljenih interesa.

“Učinimo i dodatne napore da vrijednost mira trajno nadvlada nepromišljenost rata, da tolerancija potisne mržnju. Jedino tako možemo stvarati uslove u kojima će naše zemlje stabilno i kontinuirano napredovati”, poručio je Đukanović.

On je kazao da ovodišnji ovogodišnji Forum dočekuju u izuzetno izmijenjenom geopolitičkom kontekstu, suočeni sa ratom na evropskom tlu, čije se posljedice još dugo neće moći u potpunosti sagledati.

“Kontinuirani poremećaji na relaciji Istok – Zapad dobili su svoj najopasniji izraz u agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu. Rat koji traje više od 100 dana, razara ukrajinsku zemlju, uzima živote ljudi, a milioni Ukrajinaca su natjerani da napuste svoje domove”, rekao je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da su ekonomske posljedice ukrajinske krize veoma ozbiljne, uz realan potencijal da u narednim mjesecima dovedu do ogromnih problema u proizvodnji i snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama širom svijeta.

“Neminovno i do poremećaja lanaca energetskog sistema, primarno u Evropi i euroazijskom regionu, što će gotovo sigurno ugroziti planove za dostizanje ciljeva održivog razvoja i zelene tranzicije”, rekao je Đukanović.

Kako je kazao, ako se tome dodaju negativni efekti pandemije koronavirusa koja još traje, situacija postaje dodatno neizvjesnija.

“Pandemija je više nego ikada istakla neophodnost međunarodne saradnje i zajedničku odgovornost za rješavanje globalnih pitanja i pružanje adekvatnog odgovora na nove izazove i prijetnje”, ocijenio je Đukanović.

Prema riječima Đukanovića, u uslovima agresije u neposrednoj blizini, svjesniji smo nego ikada da ratovi i sukobi nijesu put do rješenja.

“Do njega nas može dovesti jedino politički dijalog, a dijalog pretpostavlja toleranciju i međusobno uvažavanje. Nasilje i nametanje volje drugome je put u sunovrat”, rekao je Đukanović.

On je dodao da ozbiljnost aktuelnog trenutka zahtijeva više saradnje, odgovornosti, odlučnosti i jedinstva.

“Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. Čini se izvjesnim da svjedočimo početku novog geopolitičkog ciklusa. Niko sa sigurnošću ne može tvrditi kako će izgledati. Nepredvidivost nikada nije bila imanentnija trenutku globalnih odnosa nego što je to danas”, kazao je Đukanović.

Đukanović je istakao da je jedino izvjesno da je pred svima nova policentrična geopolitička arhitektura koja će pojačavati međuzavisnost svih njenih aktera i koja može dovesti i do dalje marginalizacije manjih zemalja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...