fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Ostavka Milatovića produbiće raskol u PES-u

Đukanović: Ostavka Milatovića produbiće raskol u PES-u

Podgorica, (MINA) – Ostavka predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića na funkcije u Pokretu Evropa sad (PES) produbiće raskol unutar te partije, ocijenila je profesorica na Univerzitetu Donja Gorica Nikoleta Đukanović, dodjući da taj potez može imati uticaj i na prekompoziciju političke scene.

Ona smatra da je Milatovićevo napuštanje PES-a rezultat ličnog interesa da se izabere najpogodiniji momenat i da, sa pozicije pomirljivog predsjednika, pokuša zadobiti partijske članove u PES-u i drugim partijama, kao i birače za naredne izborne utakmice.

“Kao što nije propuštao da javno kritikuje rad Vlade i postupke premijera Milojka Spajića, tako će sada iskoristiti sve Spajićeve oponente (URA-u, Demokrate i Demokratski front (DF)) za formiranje koalicionih aranžmana oko svog političkog centra”, rekla je Đukanović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, u narednom periodu centar političkih mimoilaženja biće Spajić-Milatović, umjesto dosadasnjih PES – Demokratska partija socijalista (DPS) – DF.

Đukanović je ocijenila da će ostavka Milatovića uticati na dublji raskol partije.

“Odnosno postupanje ostalih članova koji podržavaju njegove stavove kada je u pitanju dalja podrška svih poslanika PES-a Vladi”, navela je Đukanović.

Ona je dodala da to ujedno može uticati i na prekompoziciju političke scene i dalje nekonsolidovanje partijskog sistema u Crnoj Gori, ali i otvoriti mogućnost za neku drugačiju rekonstrukciju Vlade.

Prema riječima Đukanović, bilo je pitanje vremena kada će doći i do formalnog rascjepa PES-a i kada će Milatovic istupiti iz partije.

“Očigledna je namjera da se dalje političko pozicioniranje Milatovića kreira na temelju distanciranja od aktuelnog društvenog i političkog stanja, čiji je kreator bio jednako koliko i ostali političari većine, kao i populističkih iskaza o bezuslovnoj posvećenosti demokratizaciji i evropeizaciji”, rekla je Đukanović.

Ona je navela da je važno analizirati šta je razlog koji je doveo do Milatovićevog napuštanja PES-a.

“Da li oklijevanje rekontrukcije Vlade kada je u pitanju DF, mogućnost ulaska Bošnjacke stranke u Vladu, imenovanje ambasadora, imenovanje u Elektroprivredi ili neki drugi interes”, dodala je Đukanović.

Kako je kazala, iako Milatović drugačije tvrdi u obrazloženju, udaljavanje od EU vrijednosti, partitokratija, nepotizam i partijsko zapošljavanje teško može doći u obzir, “ako se prisjetimo ishoda konkursa za članove njegovog kabineta”.

“Ako je stanje u društvu zaista onakvo kako je to predsjednik u objavi opisao, i ako su iznevjerena očekivanja građana kojima su obećani drugačiji ishodi “demokratskih promjena”, logično je bilo da osjeća odgovornost za takvo stanje i kao predsjednik države, a ne samo kao potpredsjednik partije”, zaključila je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije