fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Nije vrijeme za podjele, nego za slogu

Đukanović: Nije vrijeme za podjele, nego za slogu


Podgorica, (MINA) – Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je najveći hrišćanski praznik Vaskrs, sveštenstvu, vjernicima i svim građanima pravoslavne vjeroispovijesti, poželevši da praznik provedu u dobrom zdravlju, miru, ljubavi i blagostanju, zajedno sa svojim najbližima.

On je kazao da se Vaskrs ove godine dočekuje u uslovima pandemije koronavirusa, do sada nepoznate čovječanstvu.

„To univerzalnim hrišćanskim vrijednostima, uzajamnom uvažavanju, povjerenju i čovjekoljublju, ličnoj, porodičnoj i društvenoj solidarnosti u ovim blagim danima dodatno daje posebnu vrijednost i smisao“, rekao je Đukanović.

On je kazao da je zaštita zdravlja ljudi pred naletom ove pošasti postala briga i obaveza svakog čovjeka i svake porodice, obaveza prvenstveno države, ali i svih drugih društvenih subjekata, uključujući i crkvu.

„Vjerujem da pred ozbiljnim izazovima, u teškom vremenu, svi imamo volje, htijenja i odgovornosti da se izdignemo iznad podjela i razlika, i spremnosti da složno dajemo doprinos prevazilaženju ovog velikog problema, kao i ekonomskih i socijalnih posljedica koje sobom nosi“, kazao je Đukanović.

On jeporučio da nije vrijeme za rasprave i dalja antagoniziranja, već za slogu i razumno traženje puteva da se iz nevolje koja nije mimoišla ni Crnu Goru izađe sa što manje ožiljaka.

Prisjetimo se, kaže on, uspješnih iskustava iz naše bogate istorije, pune izazova, na čijim temeljima gradimo današnje crnogorsko društvo po mjeri savremene evropske civilizacije.

„Slaveći Vaskrs, ne smijemo zaboravljati da kao pripadnici pravoslavne, najbrojnije populacije u Crnoj Gori, imamo i najveću odgovornost za očuvanje obnovljene države, za unapređenje multietničkog sklada, stabilnosti društva i nalaženje izlaza iz kriznih situacija, kao što je ova sa kojom je naša zemlja danas suočena“, rekao je Đukanović.

On je poželio da Vaskršnji praznik bude i podsticaj i inspiracija za dijalog u cilju traženja kompromisa o pitanjima koja posljednjih mjeseci opterećuju našu društvenu zajednicu.

Najčitanije

Javni poziv za podršku očuvanju autohtonih genetičkih resursa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, objavilo je javni poziv za dodjelu...