fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Ne treba nam alternativa, već članstvo u EU

Đukanović: Ne treba nam alternativa, već članstvo u EU

Podgorica, (MINA) – Otvoreni Balkan ne insistira na evropskim standardima, i ta inicijativa bila bi neka vrsta alternative za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je to kazao odgovarajući na pitanja novinara u Berlinu, nakon sastanka sa predsjednikom Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Đukanović je, na pitanje da li ga brinu učestale reakcije premijera Dritana Abazovića o podršci projektu Otvoreni Balkan, odgovorio odrično, navodeći da mu one nijesu nove niti nepoznate.

„Više puta sam od njega čuo da u sklopu podrške svim regionalnim inicijativama podržava i tu. Takođe, više puta sam javno iznio da ne mislim da je to optimalna inicijativa“, rekao je Đukanović.

On je kazao da tu inicijativu doživljava kao neku vrstu replike na Berlinski proces.

„Ja mislim da nam ne treba alternativa, treba nam članstvo. Zbog toga mislim da je potpuno prirodno da mi punim jedrima nastvavimo sa pregovaračkim procesom sa EU“, naveo je Đukanović.

On je rekao da vjerujem da će nova Vlada to raditi.

Đukanović je kazao da vjeruje da će se uskoro deblokirati pregovarački proces u oblasti vladavine prava, a time i krenuti u zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

„Vjerujem da ćemo punom participacijom u okviru Berlinskog procesa sebi dati dobar zamah na tom putu, i da će Crna Gora valorizovati prednost koju smo izgradili u prethodnom periodu i postati prva sljedeća članica EU“, dodao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, razlika je veoma očigledna u korist Berlinskog procesa, koji okuplja sve zemlje Zapadnog Balkana, a Open Balkan samo tri.

Berlinski proces, kako je kazao Đukanović, počiva na evropskim standardima i komplementaran je sa procesom pridruživanja.

Kako je rekao, sve što Crna Gora radi kroz Berlinski proces, radi na dostizanju standarda koji će državu u finalu kvalifikovati za članstvo.

„Open Balkan ne insistira na evropskim standardima i na neki način, meni se čini, Open Balkan je pripremljena inicijativa koja bi bila neka vrsta alternative za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU“, naveo je Đukanović.

On je kazao da se postavlja pitanje čemu alternativa nečemu što je jako dobro trasirano i što je dobilo punu valorizaciju upravo na samitu Berlinskog procesa u Sofiji.

Đukanović je rekao da ga ne uznemiravaju podrške bilo kojoj regionalnoj inicijativi.

„Ali kao racionalan čovjek, uvijek se opredjeljujem za ono što će biti inkluzivnije, okupiti sve zemlje regiona, počivati na evropskim standardima i što će biti komplementarno sa našim osnovnim ciljem brzog dostizanja članstva u EU“, istakao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše izjavu predsjednika Francuske Emanuela Makrona o EU na dva kolosjeka, on je kazao da će biti važno da se u narednom periodu čuje malo detaljnija elaboracija te ideje.

„Mi mislimo da je dobar dio problema koji sada vidimo na Zapadnom Balkanu posljedica konfuzije u odnosima EU sa regionom, konfuzija koju su iskoristile treće strane, da penetriraju svoje interese u našem regionu,, koji su suprotstavljeni interesima EU“, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da je ta konfuzija upravo izazvana vrlo šarolikim porukama koje već godinama dolaze sa različitih adresa.

Zapadnom Balkanu, kako je dodao, treba jedinstvena i poruka koja je evropska.

„Nama treba samo da nam Evropa potvrdi ono što je govorila tokom prethodnih 30 godina, realizujući razne talase evropskog proširenja, a to je da svaka evropska država, dakle i svaka zemlja Zapadnog Balkana, ima mjesto u EU“, rekao je Đukanović.

Zapadnom Balkanu, kako je kazao, treba poruka da Evropa nastavlja sa politikom regate u proširenju EU, odnosno da će svako do svog mjesta doći zavisno od sposobnosti da realizuje reforme i dostigne standarde.

„Mislim da je to jedina dobra poruka koja bi po mom uvjerenju bila stimulativna za Zapadni Balkan, malo razbistrila tu maglu iznad regiona, koja se navukla zahvaljujući konfuziji tokom posljednjih nekoliko godina, koja je realno opet otvorila prostor za uticaj malignih politika“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Zapadni Balkan je tradicionalno prostor na kojem su kroz istoriju mnogi uspješno manipulisali, „mnogi nas uspješno zaustavljali u onome što su naši strateški interesi“.

„Dakle, mislim da je ovo vrijeme u kojem treba prekinuti sa manipulacijama, usredsrediti se ka onome što nam je neupitan zajednički interes i zajednički cilj, a treba obezbijediti da nam u dostizanju tog cilja EU jedinstvenošću i odlučnošću pomogne“, poručio je Đukananović.

On je, nakon završene posjete Njemačkoj, kazao da je sa Štajnmajerom razgovarao o važnosti politike Berlinskog procesa.

Đukanović je ukazao da je Berlinski proces vrlo komplementaran toj politici proširenja EU na prostoru Zapadnog Balkana, sa čim je, kako je rekao, Štajnmajer apsolutno saglasan.

„Kazao mi je stav, ne samo njegov, nego stav nove njemačke vlade da će osnažiti Berlinski proces i složili smo se da nema potrebe za alternativama Berlinskom procesu“, naveo je Đukanović.

On je dodao da se sa Štajnmajerom usaglasio da je Berlinski proces i u prethodnom periodu pokazao vrlo važne performanse za ukupnu emancipaciju i evropeizaciju prostora Zapadnog Balkana i da sa tom politikom treba samo dalje nastaviti.

Đukanović je kazao da je susret sa Štajnmajerom bila prilika da vidi kako se Njemačka pozicionira u odnosu na važnu evropsku politiku, politiku EU, a to je politika proširenja i kakav je odnos prema Zapadnom Balkanu.

„Dobili smo očekivanu, vrlo povoljnu poruku da Njemačka vidi Zapadni Balkan u EU i da naravno želi i dalje da poštuje ona pravila u politici proširenja koja su važila i za sve sadašnje članice Unije“, naveo je Đukanović.

Crna Gora, kako je rekao, ne traži prečice, ali nepokolebljivo vjeruje u potrebu evropske perspektive svih zemalja Zapadnog Balkana.

„Spremni smo da radimo na reformama, na dostizanju svih počev od onih u oblasti vladavine prava da bismo ostvarili ravnopravnu poziciju u ujedinjenoj Evropi u narednom periodu“, poručio je Đukanović.

On je rekao da je sa Štajnmajerom razgovarao na tri teme, a prva je bila domaća politička situacija u Crnoj Gori.

„Kazao sam da se u međuvremenu dogodila promjena vlade i to na regularan demokratski način, što zapravo potvrđuje funkcionalnost crnogorske parlamentarne demokratije, i drugo da je jako važno da Crna Gora ni u periodu prethodne vlade ni danas nije promijenila strateški kurs“, naveo je Đukanović.

Crna Gora je, kako je poručio, dio evropske politike na Zapadnom Balkanu, uspješan promoter evropskog sistema vrijednosti i zemlja koja će sigurno nastaviti da bude lider u pregovaračkom procesu za dalje proširenje EU.

Đukanović je dodao da je sa Štajnmajerom razgovarao i o situaciji u regionu.

„Kazao sam, i tu smo se složili, da se ta situacija nažalost pogoršala posljednjih godina, zahvaljujući malignom uticaju trećih strana na prostoru Zapadnog Balkana“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, odgovor na to mora biti vrlo usaglašen stav sa svih relevantnih evropskih adresa o jasnoj i doglednoj evropskoj perspektivi za sve zemlje Zapadnog Balkana.

„Tu više ne mogu biti tolerisani različiti pogledi jer će oni zapravo samo dalje zamagljivati suštinu, a ta suština je neizbježnost evropske perspektive“ rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, kada se zamagli ta suština, onda se otvara prostor za dalji uticaj trećih strana koje nastupaju nažalost sa antievropske platforme.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije