fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Crna Gora odlučna u traženju odgovora na klimatske promjene

Đukanović: Crna Gora odlučna u traženju odgovora na klimatske promjene

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ostaje odlučna u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene i odgovorna u realizaciji zacrtanih ciljeva, kazao je predsjednik države Milo Đukanović na liderskom online Samitu o klimatskim ambicijama.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, učestvovao na poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i Čilea Sebastijana Pinjera Ečenike, kao i predsjednika vlada Ujedinjenog kraljevstva Borisa Džonsona i Italije Đuzepea Kontea.

Đukanović je pozdravio inicijativu za održavanje samita, navodeći da udio Crne Gore u globalnim emisijima iznosi svega 0,009 odsto.

„I pored toga, 2015. godine, Crna Gora se kroz nacionalno utvrđeni doprinos obavezala na smanjenje od najmanje 30 odsto do 2030“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je taj cilj već ostvarila, zahvaljujući preduzimanju efikasnih mjera na unapređenju industrijskih tehnologija, povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora i sprovođenju mjera energetske efikasnosti.

„Crna Gora ostaje odlučna u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene i odgovorna u realizaciji zacrtanih ciljeva“, kazao je Đukanović.

On je rekao da se dalje povećanje nivoa klimatske ambicije mora zasnivati na složenim strukturnim promjenama u svim ključnim sektorima, uz visok projektovani nivo investicija.

Kako je kazao, revizijom doprinosa kao nova ciljna vrijednost postavlja se smanjenje od 35 odsto do 2030. godine, ne uključujući sektore namjene u šumarstvu i poljoprivredi, odnosno smanjenje emisija gasova za 2117 kilotona.

„Naše procjene govore da bi daljim unapređenjem ciljni nivo mogao biti povećan na 39 odsto. Izvjesnost u ovom pravcu, paralelno sa daljim napretkom u evropskim integracijama, stvaraće prostor da do 2025. godine dalje revidiramo nacionalne ciljne vrijednosti“, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, izrade Nacionalnog energetsko-klimatskog plana, Plana adaptacije na klimatske promjene i Strategije niskokarbonskog razvoja, daće pouzdanije projekcije mogućnosti Crne Gore u kontekstu nastojanja Evropske unije da svoj cilj smanjenja emisija poveća sa 40 na 55 odsto u narednih deset godina.

Đukanović je kazao da smo, pet godina nakon Pariskog klimatskog sporazuma, suočeni sa izazovom koji po ko zna koji put ističe kao jedini mogući odgovor efikasan multilateralizam, saradnju i zajedničku odgovornost.

„Post-pandemijski oporavak zahtijeva izgradnju zelenijeg, otpornijeg, održivog svijeta. Ispunjenje obaveza iz Klimatskog sporazuma postaje uslov bez kojeg to nije moguće. Jednako kao što bez povećanja ambicija na nacionalnom nivou ne možemo dostići ciljeve iz Pariza“, zaključio je Đukanović.

Najčitanije