fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Crna Gora ne može u EU ako ne realizuje socijalno bolne...

Đukanović: Crna Gora ne može u EU ako ne realizuje socijalno bolne reforme

Podgorica, (MINA) – Crna Gora ne može doći do članstva u Evropskoj uniji (EU) ako se ne realizuju zahtjevne i katkad socijalno bolne reforme u društvu, koje treba da dovedu do evropskog sistema vrijednosti, kazao je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

On je, na Kongresu Savjeta mladih DPS-a, rekao da nema kvaliteta života kojem se teži, a da se prethodno ne usvoji evropski sistem vrijednosti, dodajući da je to vizija koju je imala i njegova generacija kad je ulazila u politiku.

“Razlika je da danas, u odnosu na to vrijeme, imamo bitno unaprijeđen temelj koji nam garantuje doglednu dostižnost tog cilja”, naveo je Đukanović na kongresu koji je prenošen putem livestreama.

On je rekao da se Crna Gora opredijelila za to da se osloni na svoja dobra i kapacitete, i da prekine praksu života na dotacijama, raskidajući sa dotiranim mentalitetom, koji ugrožava državno dostojanstvo.

Crna Gora se, kako je kazao, opredijelila za to u teškom vremenu, ali je vrijeme dalo za pravo takvoj odluci.

“Crna Gora je potvrdila da je ekonomski održiva i da se razvija i postala napredna ekonomija u ovom dijelu Evrope, a sve to skupa je doprinijelo snažnijem utisku našeg državnog, nacionalnog i ličnog dostojanstva svakog građanina”, naveo je Đukanović.

On je rekao da su se opredijelili da “državni brod” uprave ka Evropi.

“Opredijelili smo se potpuno ispravno jer smo danas suočeni sa posljedicama dugog izbivanja iz Evrope, ne samo Crne Gore nego i regiona u kojem živimo”, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, svako mora da pruži svoj maksimum da bi se utro put izvjesnoj i doglednoj evropskoj budućnosti Crne Gore.

On je kazao i da ne žali za 30 godina života koje je dao politici u Crnoj Gori.

“Ja sam dao svojih 30 godina života da bismo danas imali ovo što imamo. Ne žalim za njima, jer sam siguran da danas imamo mnogo bolje uslove za život i siguran sam da će moje potomostvo živjeti u boljim uslovima od onih u kojima sam ja živio”, poručio je Đukanović.

On je rekao da su “svi politički protivnici i neprijatelji DPS-a likovali”.

“Ne zbog pobjede na izborima, nego jer će njima ta pobjeda pomoći da uruše Crnu Goru i marginallizuju DPS kao ključni stub odbrane Crne Gore, ali se pokazalo da nijesu u pravu, jer je DPS odoljela tim udarima i stekla iskustvo iz kojeg će izaći bogatija”, naveo je Đukanović.

Đukanović je kazao da su im, usljed 30 godina duge vladavine DPS, oslabili senzori za uobičajene životne probleme svakog čovjeka u Crnoj Gori, koji su, kako je naveo, uobičajeni za jedno društvo.

“Čini mi se da smo se tu previše zanijeli i opustili, da nas je vlast pomalo udaljila od ljudi, birokratizovala, i to nas je koštalo”, rekao je Đukanović.

On je kazao da DPS mora da pobijedi svoje slabosti.

“Nakon što otklonimo svoje slabosti i pokažemo novi kvalitet sposobnosti da rješavamo probleme koji danas opterećuju ljude, onda ćemo biti u stanju da pobijedimo našu konkurenciju”, poručio je Đukanović.

On je kazao da ne sumnja da su na dobrom putu ka tome.

“Ne sumnjam da je naša politika superiorna, da su naše vrijednosti prave vrijednosti. Mi samo moramo da pokažemo odgovornim radom da smo se oslobodili slabosti i da smo spremni da preuzmemo ponovo ukazanu odgovornost za dalji razvoj Crne Gore na putu evropskog napretka”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, slabost koja se pokazala 30. avgusta je nešto što ne treba da pokoleba i destimuliše.

“DPS je borbena partija, koja je već u gardu, koja skraćuje vrijeme trajanja aktuelne Vlade. Ja mislim da ćemo ga značajno skratiti”, poručio je Đukanović.

On je naveo da Crna Gora gubi imidž na međunarodnom planu.

“Zbog svega toga moramo da skratimo vrijeme propadanja, radimo na tome, ubijeđen sam da radimo dobro jer će se to vrijeme veoma brzo skratiti”, kazao je Đukanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije