fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora zajednički dom svih

Crna Gora zajednički dom svih

 

Podgorica, (MINA) – Država ima odgovornost da štiti mir u kojem će prevladati političke, ideološke i druge razlike, rekao je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, i dodao da vjeruje da će se vjerska pitanja riješiti dijalogom.

On je kazao da i pored određenih tenzija i pojedinačnih incidenata, Crna Gora je zajednički dom svih izgrađen na temeljima očuvanja mira i stabilnosti i multikonfesionalnog sklada.

Taj sklad, kako je naveo, proizilazi iz dijaloga, uvažavanja različitih identiteta, međusobnog razumijevanja i tolerancije.

“Upravo ove vrijednosti koje vjekovima njegujemo, znamo da cijenimo i da ćemo sačuvati duh mira i tradiciju sloge i zajedništva. A država ima odgovornost da štiti mir u kojem ćemo, vjerujem, prevladati političke, ideološke i druge razlike”, kazao je Nuhodžić u intervjuu Dnevnim novinama.

Crna Gora je to, kako je rekao, znala da uradi u svim teškim vremenima i po tome je i prepoznata.

Nuhodžić je kazao da će se i vjerska pitanja riješiti dijalogom i da svi trebaju da budu svjesni da različitosti ne trebaju da ih dijele, već da budu motiv približavanja i da se kroz dijalog, rješavaju međusobna neslaganja u mišljenjima.

“Jer, siguran sam da svi dijelimo iste ciljeve da Crna Gora bude sigurna i bezbjedna. A država i institucije sistema će svakom građaninu, bez obzira na vjeru i naciju, garantovati sigurnost i bezbjednost“, kazao je Nuhodžić.

Komentarišući aktuelna dešavanja sa aspekta javog reda i mira, Nuhodžić je kazao da svako treba da ima punu slobodu da bude ili ne bude vjernik bilo koje vjere.

„Vjerski objekti treba da budu otvoreni za vjernike bez obzira na njihovo etničko i političko opredjeljenje”, rekao je Nuhodžić,

Nuhodžić je uvjeren da toleranciju, multietnički i multivjerski suživot u crnogorskom društvu ništa ne može i neće narušiti.

Ocjenjujući reakciju državnih institucija na najnovija dešavanja, Nuhodžić je rekao da državne institucije neće dozvoliti da se različita mišljenja, kao i bilo koje pitanje, rješavaju nasilnim putem, ne poštujući organe nadležne da štite javni red i mir, bezbjednost i ustavni poredak.

On je najoštrije osudio napade i omalovažavanje i vrijeđanje policije i naglasio da daje punu podršku policijskim službenicima koji posao obavljaju na profesionalan i odgovoran način, u skladu sa zakonom, ne dozvoljavajući da ih pojedinci isprovociraju.

“Želim da pohvalim službenike Uprave policije koji su pokazali toleranciju, strpljenje i suzdržanost prilikom primjene policijskih ovlašćenja u izvršavanju policijskih poslova”, rekao je Nuhodžić.

On je poručio da očekuje da u svakoj situaciji, policijski službenici posao obavljaju savjesno i u skladu sa zakonom, štiteći prava, slobode i živote svih građana.

Najčitanije