fbpx
NaslovnicaCrna GoraZaštitnik će pokrenuti postupak u slučaju nezakonitih smjena direktora

Zaštitnik će pokrenuti postupak u slučaju nezakonitih smjena direktora

Podgorica, (MINA) – Zaštitnik imovinsko pravnih interesa pokrenuće postupak protiv odgovornog lica u ranijem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta ukoliko se pokaže da su smjene direktora vaspitno – obrazovnih ustanova nezakonite.

To je rekao ministar prosvjete Miomir Vojinović u intervju Portalu RTCG, odgovarajući na pitanje da li će neko snositi odgovornost u slučaju da se utvrde nezakonite smjene direktora.

“Ministarstvo prosvjete će, takođe, ispitati odgovornost unutar Ministarstva u smislu Zakona o upravnom postupku i ovlašćenog lica za pripremu određenih rješenja”, kazao je Vojinović.

On je kazao da su jasne ingerencije i Ministarstva i Zaštitnika imovinsko pravnih interesa.

Ministar prosvjete je ocijenio da je veliki izazov za sistem nedovoljna zastupljenost kadra iz nastavnih predmeta hemija, fizika i matematika.

Kako je naveo, na osnovu podataka Zavoda za školstvo, 30 odsto nastave hemije nije stručno zastupljeno, a 40 odsto nastavnika u nastavi za ovaj nastavni predmet je sa diplomom biologije i hemije.

“Nastava matematike 34 odsto nije stručno zastupljena, a od 478 nastavnika matematike 163 nemaju odgovarajuću stručnu spremu, dok iz fizike nastava 30 odsto nije stručno zastupljena”, kazao je Vojinović.

On je rekao da je u sveobuhvatnoj Analizi sektora obrazovanja, nedavnoj predstavljenoj crnogorskoj javnosti, u osnovnim i srednjim školama zaposleno 6.339 nastavnika.

Od čega, kako je naveo, 4.344 u osnovnom i 1.995 u srednjem obrazovanju.

“Ove podatke treba dijelom uzeti sa rezervom, jer podaci MONSTAT-a i MEIS-a nijesu konzistentni. Postoji problem sa podacima o nastavnicima koji nemaju punu normu ili rade po ugovoru na određeno vrijeme”, kazao je Vojinović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije