fbpx
NaslovnicaCrna GoraVrhovni sud bez kandidata za predsjednika

Vrhovni sud bez kandidata za predsjednika

Podgorica, (MINA) – Opšta sjednica Vrhovnog suda Crne Gore (VSCG) nije danas utvrdila kandidata za predsjednika tog suda, jer niko od prijavljenih nije dobio potrebnu dvotrećinsku podršku.

Na Opštoj sjednici obavljen je razgovor sa kandidatkinjama koje su se prijavile na oglas za predsjednika Vrhovnog suda, sutkinjom tog suda Milenkom Žižić i sutkinjom Apelacionog suda Anom Vuković.

„U glasanju za predsjednika Vrhovnog suda Žižić je dobila osam glasova, Vuković dva, dok je nevažećih listića bilo šest, čime se nije stekla potrebna dvotrećinska većina glasova za utvrđivanje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je glasalo 16 sudija od 17, s obzirom na to da se Žižić izuzela iz glasanja, jer je bila kandidatkinja.

„Opšta sjednica je stoga konstatovala da saglasno Zakonu o sudovima, predlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda nije utvrđen, o čemu će obavjestiti Sudski savjet, koji bi trebalo da raspiše novi oglas“, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da je treći oglas za predsjednika Vrhovnog suda, na koji su se prijavile Žižić i Vuković, Sudski savjet raspisao 5. jula 2021. godine, nakon što kandidati koji su se prijavili na prethodna dva oglasa nijesu dobili neophodnu većinu glasova Sudskog savjeta i Opšte sjednice Vrhovnog suda.

Vuković je odlukom Sudskog savjeta 7. marta ove godine, izabrana za sutkinju Apelacionog suda suda, u koji je napredovala iz Višeg suda u Podgorici.

“Istovremeno je Sudski savjet donio odluku da se za sudije Vrhovnog suda izaberu sutkinje Apelacionog suda Milenka Žižić, Nevenka Popović, Seka Piletić, Mirjana Pavićević i Katarina Đurđić, sudije Višeg suda u Podgorici Ranko Vukić, Tatjana Ljujić, Zoran Šćepanović i Jelena Čabarkapa kao i sudije Upravnog suda Vojin Lazović i Snežana Vukčević”, kaže se u saopštenju.

Vrhovni sud je, kako se navodi, od početka avgusta 2021. godine funkcionisao sa šest sudija od potrebnih 19, uključujući i predsjednika suda.

„Zzbog odlaska 12 sudija kojima je Sudski savjet konstatovao prestanak funkcijena lični zahtjev ili su stekli uslove za starosnu penziju, Opšta sjednica Vrhovnog suda nije mogla da bude sazvana jer nije postojala dvotrećinska većina kojom bi se izabrao kandidat za predsjednika suda“, kaže se u saopštenju.

Nakon što je 30. decembra 2020. godine dotadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na Opštoj sjednici Vrhovnog suda zatražila da joj prestane funkcija sutkinje i predsjednice ovog suda, Sudski savjet je za vršiteljku dužnosti imenovao sutkinju Vrhovnog suda Stanku Vučinić.

Sudski savjet, nakon što je Vučinić konstatovao prestanak funkcije zbog uslova za sticanje starosne penzije, 6. septembra 2021. godine za vršiteljku dužnosti Vrhovnog suda imenovao sutkinju tog suda Vesnu Vučković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...