fbpx
NaslovnicaCrna GoraVag: Prioritet stvaranje uslova za nesmetan rad medija

Vag: Prioritet stvaranje uslova za nesmetan rad medija

Podgorica, (MINA) – Profesionalni novinari imaju ključnu ulogu u istraživanju, izvještavanju i objavljivanju nepristrasnih priča, rekla je šefica Misije OEBS-a Dominik Vag dodajući da prioritet mora biti stvaranje uslova u kojem su mediji slobodni od bilo kog uticaja.

Ona je čestitala Dan novinara Crne Gore i istakla da taj dan podsjeća na vitalnu ulogu koju novinari imaju u svakom demokratskom društvu, a tiče se provjere i verifikacije dobijenih informacija.

„Profesionalni novinari imaju ključnu ulogu u istraživanju, izvještavanju i objavljivanju nepristrasnih priča”, rekla je Vag.

Prema njenim riječima, i pored povećane upotrebe vještačke inteligencije u proizvodnji sadržaja, novinari su i dalje oni kojima se može vjerovati da proizvode kredibilne informacije, jer mediji imaju obavezu prema javnosti da poštuju najviše profesionalne standard.

Vag je ukazala na posvećenost OEBS-a slobodi informisanja, slobodi medija i slobodi mišljenja, primanja i saopštavanja informacija i ideja bez miješanja.

„Prioritet mora biti stvaranje uslova za slobodu informisanja i njegovanje okruženja u kojem su mediji slobodni od političkog, finansijskog ili bilo kojeg drugog uticaja, a novinari, posebno novinarke, bezbjedne da rade nezavisno, istražuju priče i imaju pristup javnim dokumentima”, poručila je Vag.

Ona je rekla da slave profesionalne novinare i medije u Crnoj Gori i ohrabruju ih da poštuju najviše novinarske standarde.

Iz Misije OEBS-a podjećaju da su, kao dio podrške novinarima, posebno novinarkama, mladim novinarima i studentima novinarstva, osmislili programe za jačanje njihovog znanja i vještina.

„Orijentisanih na praksu, programe koji njeguju provjeru činjenica i etičko izvještavanje, istraživačko novinarstvo i saradnju među medijskim profesionalcima“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije