fbpx
9.9 C
Podgorica
December 6, 2022.
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUsred polugođa ukidanje asistenata i produženog boravka

Usred polugođa ukidanje asistenata i produženog boravka

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo prosvjete nije dalo saglasnost na više pravilnika o izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u podgoričkim školama, zbog čega su neke već ukinule produžene boravke, a bez asistenata će ostati na desetine djece sa posebnim obrazovnim potrebama.

Vijesti pišu da su, prema dokumentaciji koja je stigla u više podgoričkih škola, a u koju su imale uvid, roditelji djece sa posebnim obrazovnim potrebama i prvaka već u problemu.

U ustanovama gdje nije ukinut produženi boravak razmišlja se o tome zbog nedostatka vaspitača.

To bi značilo da roditelji moraju plaćati privatni, dok bi djeca sa posebnim obrazovnim potrebama morala da se navikavaju u sred polugođa na nove asistente u nastavi.

Roditelji iz više škola obratili su se redakciji Vijesti objašnjavajući da će to biti veliki udar na postignuća djece koja rade prema posebnom planu, ali i na kućne budžete jer će morati da plate privatni produženi boravak.

Roditelji učenika podgoričke Osnovne škole (OŠ) “21. maj” već su obaviješteni da će zbog ukidanja dva radna mjesta koja pokrivaju vaspitačice najvjerovatnije biti ukinut i produženi boravak, koji je pohađalo 93 djece.

OŠ “Savo Pejanović”, pored problema sa produženim boravkom, imaće i problem u radu sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama s obzirom na to da je Ministarstvo procijenilo da je sedam asistenata višak.

U toj školi je, prema nezvaničnim informacijama, 11 đaka svih uzrasta kojima treba dodatna pomoć, a tu pomoć, ukoliko na snazi ostane odluka Ministarstva prosvjete, pružaće tri asistenta.

Nezvanično, Ministarstvo prosvjete nije odobrilo da u sistematizaciju škola uđu vaspitači i asistenti u nastavi koji su imali ugovor na određeno.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, škola je dužna da u okviru mogućnosti organizuje prošireni program, koji, pored ostalog, obuhvata produženi boravak i jutarnje čuvanje za učenike prvog razreda, dok za đake drugog i trećeg ta opcija postoji ukoliko ustanova ima prostornih kapaciteta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

EPCG

Otvorena nova poslovnica na Žabljaku

Žabljak, (MINA-BUSINESS) - Elektroprivreda (EPCG) otvorila je novu, savremenu poslovnicu na Žabljaku. “Građani će imati...

Pad cijena dionica