fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUN ima strateški značaj u procesu demokratskog sazrijevanja

UN ima strateški značaj u procesu demokratskog sazrijevanja

Podgorica, (MINA) – Ujedinjene nacije (UN) imaju strateški značaj u procesu demokratskog sazrijevanja i prijeko potrebnog pomirenja u Crnoj Gori, a tome svjedoče brojni realizovani projekti, naročito u oblasti obrazovanja, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović.

On se, kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, danas sastao sa rezidentnim koordinatorom UN-a u Crnoj Gori, Piterom Lundbergom.

Vojinović je poručio da 43. Vlada želi da, u saradnji sa partnerima kao što je UN, uvede zemlju u Evropsku uniju (EU), zato što evropski put države nema alternativu.

„U procesu demokratskog sazrijevanja i prijeko potrebnog pomirenja u Crnoj Gori, UN ima strateški značaj. Tome svjedoče brojni realizovani projekti, naročito u oblasti obrazovanja“, rekao je Vojinović.

Obrazovanje, kako je istakao, predstavlja ključ razvoja društva i u tom smislu Ministarstvo prosvjete će bez dileme nastaviti da usvaja sve standarde i evropske sisteme vrijednosti koje UN promovišu.

Vojinović je zahvalio Lundbergu na posjeti i angažovanju UN-a, koje je usmjereno na pomoć Crnoj Gori u svim značajnim oblastima, kao i na putu koji država trasira prema EU.

Iz Ministarstva su naveli da je Lundberg istakao višedecenijsko partnerstvo Crne Gore i UN-a, koje se prevashodno zasniva na aktivnoj podršci te organizacije u procesu razvoja naše zemlje.

U tom kontekstu, on je posebno naglasio važnost potpisivanja petogodišnjeg Strateškog okvira saradnje između Crne Gore i UN-a.

Novi strateški okvir saradnje, prema Lunbergovim riječima, zasniva se na tri prioritetne oblasti saradnje, od kojih se jedna odnosi na socijalnu inkluziju koja obuhvata i obrazovanje, a ima za cilj uključivanje marginalizovanih grupa u sve reformske procese.

On je kazao da iskreno vjeruje da oblast obrazovanja predstavlja ključni faktor u stvaranju socijalne kohezije, i da akcenat treba staviti na angažman mladih u suzbijanju govora mržnje.

„Takođe, smatram da su Vaše poruke koje se odnose na stabilnost institucija od ključne važnosti za prevazilaženje polarizacije i podjela u društvu”, rekao je Lundberg, dodajući da će UN biti pouzdan partner Ministarstvu i Crnoj Gori na putu ka društvenoj stabilnosti.

Sastanku je prisustvovao i generalni direktor Direktorata za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova i međunarodnu saradnju, Goran Drobnjak, kao i šefica Kancelarije rezidentnog koordinatora, Ana Zec.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije