fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoUkinuta pravosnažna presuda Šariću za kokain

Ukinuta pravosnažna presuda Šariću za kokain

Beograd, (MINA) – Vrhovni kasacioni sud (VKS) ukinuo je pravosnažnu presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i vratio predmet Apelacionom sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje.

Tom odlukom VKS je usvojio vanredni pravni lijek – zahtjev za zaštitu zakonitosti, koji su branioci Šarića podnijeli u decembru prošle godine, tražeći ukidanje pravosnažne presude, saznaje Tanjug.

Drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog vijeća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovali dvoje sudija koje su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću.

To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS, dovelo u pitanje nepristranost “funkcionalne prirode” to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

“Presuda je donijeta imajući u vidu odredbe Konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, stavove izražene u odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kao i stavove izražene u odlukama Ustavnog suda Srbije i VKS”, napominje se u presudi.

Šariću je odlukom Apelacionog suda u novembru prošle godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Osuđen je kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Krajem jula prošle godine, Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina zatvora zbog pranja 20 miliona EUR zarađenih od prodaje narkotika.

U ovom slučaju u toku je žalbeni postupak.

Najčitanije