fbpx
NaslovnicaCrna GoraTokom vikenda održavanja Prajda 108 prijava za govor mržnje

Tokom vikenda održavanja Prajda 108 prijava za govor mržnje

Podgorica, (MINA) – LGBT Forum Progres podnio je Upravi policije 108 prijava za govor mržnje usmjeren protiv LGBTI zajednice tokom vikenda održavanja Prajda, saopštili su iz te nevladine organizacije (NVO).

Iz Forum Progres su naveli da su, zaključno sa tim ciklusom prijava, od početka godine podnijete 222 prijave za govor mržnje na štetu LGBTI zajednice.

Kako su naveli, tokom vikenda su članovi Tima za monitoring govora mržnje na internetu aktivno pratili prisustvo komentara koji sadrže elemente govora mržnje, kao i prijetnji usmjerenih protiv LGBTI zajednice na društvenim mrežama i u drugim domenima javnog prostora.

Iz Forum Progres su kazali da je vršen i monitoring objava vijesti vezanih za događaje i aktivnosti održane tokom vikenda Prajda, sa posebnim fokusom na stranice vodećih crnogorskih medijskih portala na društvenim mrežama.

„Nakon detaljne analize više stotina komentara koji su pratili ove objave, LGBT Forum Progres je u ponedjeljak podnio 108 prijava za govor mržnje Upravi policije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, kako govor mržnje predstavlja indikaciju i prvi korak ka drugim ozbiljnijim oblicima ugrožavanja bezbjednosti LGBTI zajednice, kontinuitet procesa prijavljivanja igra ključnu ulogu u borbi protiv diskriminacije i stvaranju sigurnog okruženja za sve LGBTI osobe u Crnoj Gori.

„Podnesene prijave za govor mržnje biće i jedna od ključnih tema na predstojećem treningu namijenjenom službenicima Uprave policije koji rade na zaprimanju prijava, kao i zastupnicima Uprave policije za pokretanje prekršajnog postupka“, rekli su iz Forum Progres.

Iz te NVO su kazali da će se to raditi u cilju povećanja efikasnosti korišćenja dostupnih instrumenata borbe protiv govora mržnje usmjerenog ka LGBTI zajednici.

Iz Forum Progresa su najavili da će trening biti održan u Kolašinu, u subotu i nedjelju.

Kako su naveli, krajem godine planirano je i objavljivanje analize podnesenih slučajeva govora mržnje tokom ove godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Usvojen budžet Opštine Andrijevica

Andrijevica, (MINA-BUSINESS) - Odbor povjerenika Opštine Andrijevica usvojio je na sjednici odluku o budžetu...