fbpx
28.9 C
Podgorica
August 10, 2022.
NaslovnicaCrna GoraTemeljni ugovor nije razlog za trijumfalizam i nove podjele

Temeljni ugovor nije razlog za trijumfalizam i nove podjele

Podgorica, (MINA) – Potpisivanje Temeljnog ugovora ne treba da bude razlog za trijumfalizam, niti povod za nove podjele, poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i pozvali one koji se raduju tom događaju da se uzdrže od organizovanja javnih manifestacija tim povodom.

Iz MCP su ocijenili da Temeljni ugovor između Crne Gore i SPC, koji je u srijedu potpisan u Podgorici, predstavlja zdrav, zakonit i demokratski način uređenja odnosa između crkve i države.

Kako su naveli, ugovor je, prije svega, sredstvo kojim su država i crkva iskoristile mogućnost iz Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, da pojedina pitanja od zajedničkog interesa bliže riješe, u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

“Pravoslavni vjernici i naša Crkva ovim ugovorom nijesu dobili nikakav višak prava u odnosu na vjernike drugih crkvi i vjerskih zajednica”, kaže se u saopštenju MCP.

Oni su istakli da potpisivanje Temeljnog ugovora ne treba da bude razlog za trijumfalizam jednih ili osjećaj poraza za neke druge, niti da bude povod za nove podjele.

Kako su naveli, Crnoj Gori je potrebno “jedinstvo u bratskoj ljubavi, a ne bratomržnja”.

“Stoga, sve one koji ovih dana osjećaju rasterećenje i radost zbog ovog događaja, dijeleći njihov osjećaj, pozivamo da se uzdrže od organizovanja bilo kakvih javnih manifestacija ovim povodom”, navodi se u saopštenju.

Iz MCP su kazali da oni, koji taj događaj doživljavaju na drugačiji način, takođe ostaju u njihovim molitvama.

“Sa željom da razumiju da je taj čin na korist Crne Gore i svih njenih građana”, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije