fbpx
NaslovnicaCrna GoraSkoro 90 odsto građana smatra da je država sigurnija zahvaljujući transatlantskoj saradnji

Skoro 90 odsto građana smatra da je država sigurnija zahvaljujući transatlantskoj saradnji

Podgorica, (MINA) – Skoro 90 odsto crnogorskih građana smatra da je država sigurnija zahvaljujući transatlantskoj saradnji, pokazalo je istraživanje NATO-a pred Samit u Viljnusu.

Kako je saopšteno iz Vlade, NATO je, u sklopu priprema za samit, sproveo opsežno istraživanje u državama članicama koje je imalo za cilj sagledavanje javnog mnjenja u savezničkim državama, sa posebnim osvrtom na podršku članstvu u NATO, kolektivnu odbranu i vojne izdatke.

Iz Vlade su kazali da rezultati istraživanja jasno pokazuju da podrška NATO-u i dalje ostaje snažna.

„Velika većina ispitanika (73 odsto) smatra NATO važnim za buduću sigurnost njihove zemlje, što potvrđuje kontinuiranu podršku Alijansi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u Crnoj Gori preko 80 odsto ispitanika smatra da je Alijansa važna za buduću sigurnost države.

„Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO, 64 odsto ispitanika bi glasalo za, dok bi 23 odsto glasalo protiv“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je, na nivou država članica, 70 odsto ispitanika kazalo da je spremno da glasa za ostanak njihove države u NATO ukoliko bi se održao referendum na tu temu.

„Većina ispitanika (59 odsto) smatra da je njihova zemlja sigurnija zahvaljujući transatlantskoj saradnji. Od svih savezničkih zemalja, najveća postotak onih koji su saglasni je zabilježen u Crnoj Gori (87 odsto)“, rekli su iz Vlade.

Oni su istakli da je jedan od ključnih aspekata NATO-a kolektivna odbrana, a rezultati istraživanja pokazuju da većina ispitanika, njih 64 odsto, podržava ideju da njihova država brani drugu članicu u slučaju napada.

“Ovo ukazuje na visok nivo solidarnosti unutar alijanse. U Crnoj Gori, 60 odsto ispitanika ocjenjuje da bi naša zemlja trebalo da brani druge saveznice ukoliko budu napadnute, dok 28 odsto misli suprotno“, kazali su iz Vlade.

Kako su naveli, kao dodatnu temu istraživanja, ispitanici su ocijenili uticaj ruske invazije na Ukrajinu na sigurnost njihove države.

Iz Vlade su kazali da rezultati pokazuju da je oko dvije trećine ispitanika, 64 odsto, uvjereno da je invazija uticala na sigurnost njihove države.

„Ta brojka u Crnoj Gori iznosi 77 odsto, od čega 36 odsto smatra da je umnogome uticala, a 41 odsto donekle“, rekli su iz Vlade.

U saopštenju se navodi da je u cijeloj Alijansi zabrinutost zbog rizika od rata u državama članicama zabilježena kod 64 odsto ispitanika.

Ističe se da je u Crnoj Gori ta zabrinost najniža i iznosi svega 18 odsto, dok preostalih 82 odsto ispitanika nije zabrinuto.

„Podrška članstvu u NATO, kolektivnoj odbrani i povećanju vojnih izdataka ističe važnost alijanse u očuvanju bezbjednosti saveznika. Istraživanje pruža korisne informacije i smjernice za dalje rasprave i donošenje odluka na predstojećem NATOsamitu, kao i za razvoj strategija“, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Centar za građansko obrazovanje, CGO

Žrtve bombardovanja Murina 25 godina bez pravde

Podgorica, (MINA) – Civilne žrtve NATO bombardovanja Murina bez pravde su 25 godina od...