fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoŠćekić: Sistem kontrole kvaliteta unaprijediće zdravstvene ishode

Šćekić: Sistem kontrole kvaliteta unaprijediće zdravstvene ishode

Podgorica, (MINA) – Razvijanje i uvođenje operativnog sistema za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenata nema alternativu, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, navodeći da će taj sistem unaprijediti zdravstvene ishode i donijeti ekonomske benefite.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Šćekić je to rekao na sastanku sa ekspertskim timom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koji je održan u petak u Ministarstvu.

„Razvijanje i uvodjenje operativnog sistema za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenata nema alternativu. Sistem kontrole kvaliteta unaprijediće zdravstvene ishode, donijeti ekonomske benefite, ali i doprinijeti većem stepenu odgovornosti i promociji transparentnosti u radu čitavog zdravstvenog sistema“, rekao je Šćekić.

On je istakao da je neophodno da se sa retorike pređe na djela.

„Ulažući u integrisano pružanje kvalitetnih, blagovremenih, jednako dostupnih zdravstvenih usluga, utemeljenih na najnovijim naučnim dokazima i znanjima, gradimo inkluzivno društvo i stvaramo pretpostavke za ubrzani ekonomski oporavak u post COVID periodu“, kazao je Šćekić.

Šćekić je najavio da je planirano rekalibriranje institucionalnog aranžmana i formiranje specijalnog tima za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite u okviru Ministarstva zdravlja-

Šefica SZO kancelarije u Crnoj Gori Mina Brajović istakla je da će uspjeh u unapređenju kvaliteta zdravstvenih usluga biti mjera uspjeha transformacije zdravstvenog sistema.

„Zdravstvena zaštita suboptimalnog kvaliteta najviše pogadja najranjivije u društvu, doprinosi nejednakostima i predstavlja prepreku održivom razvoju“, dodala je Brajović.

Šef SZO kancelarije za unapredjenje kvaliteta zdravstvene zaštite i bezbjednosti pacijenata, Žoao Rodrigez Berda, istakao je da efikasan i snažan odgovor na epidemiju hroničnih oboljenja u Crnoj Gori iziskuje insistiranje na kvalitetu svih usluga uključujući promociju, prevenciju, liječenje i palijaciju.

On je naglasio važnu spregu između kvalitetne zdravstvene usluge i dinamiziranja održivog oporavka turizma u Crnoj Gori.

Specijalni savjetnik SZO direktora za Evropu, Pavlos Teodorakis, kazao je da uporedna iskustva potvrđuju da je kroz ulaganje u sistem kontrole kvaliteta moguće smanjiti gubitke u zdravstvenom sistemu u vrijednosti od 20 odsto zdravstvenog budžeta.

SZO ekspert i bivši ministar zdravlja Slovenije, Dorjan Marušić, kako je saopštenp, podijelio je relevantno iskustvo Slovenije u pogledu modela sprovođenja akreditacije zdravstvenih ustanova u kontekstu evropskih integracija.

Generalna direktorka Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja, Sladjana Ćorić, istakla je potrebu podizanja nivoa kvaliteta i osiguranja kontinuiteta zdravstvene zaštite za rješavanje vrlo učestalog i ozbiljnog problema hipertenzije u Crnoj Gori.

Ona je naglasila važnost sagledavanja tog problema i u populaciji žena u menopauzi.

Iz Ministarstva su kazali da su se učesnici sastanka složili da poboljšanje kvaliteta traži holistički pristup i sistemsko djelovanje u pogledu jačanja kapaciteta zdravstvenog kadra, stvaranja uslova za stabilno i dovoljno finansiranje, efikasnu upotrebu raspoloživih resursa i insistiranje na digitalizaciji i inovacijama.

„Unapredjenje kvaliteta zdravstvene zaštite je složen izazov i pretpostavlja proces, a ne jednokratnu akciju u kojem Ministarstvo zdravlja očekuje snažnu podršku SZO i ostalih strateških partnera“, naveli su iz Ministarstva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF, porodilište, rekonstrukcija

Počinje rekonstrukcija porodilišta u bjelopoljskoj bolnici

Podgorica, (MINA) – Ministarstvo zdravlja, Opšta bolnica (OB) Bijelo Polje, Fondacija HEMIAS i UNICEF...