fbpx
NaslovnicaCrna GoraRegistrovana dva nova slučaja morbila

Registrovana dva nova slučaja morbila

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su, tokom prethodne sedmice, registrovana dva nova slučaja obolijevanja od morbila, čime je broj ukupno registrovanih slučajeva u posljednjih pet mjeseci porastao na 25, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Navodi se da je po jedan novi slučaj registrovan u Beranama i Tuzima.

Iz IJZ-a su kazali da je slučaj obolijevanja u Tuzima epidemiološki povezan za prethodno registrovanim slučajem u Podgorici.

“To dokazuje da je došlo do prelivanja obolijevanja među opštinama i da se epidemiološka situacija usložnjava”, rekli su iz IJZ-a.

Kako su naveli, epidemiološka službe Instituta za javno zdravlje i Doma zdravlja Berane preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti.

“Novoregistrovani slučaj iz Berana nije epidemiološki povezan sa prethodnim slučajevima”, kazali su iz IJZ-a.

Oni su istakli da su svi do sada registrovani slučajevi u Crnoj Gori laboratorijski potvrđeni, na osnovu PCR testa ili serološkog testa – prisustva specifičnih antitijela na morbile.

U saopštenju se ističe da sa početkom nove školske godine rizik od daljeg širenja morbila dodatno raste.

“IJZ u kontinuitetu poziva roditelje da iskoriste redovne i dodatne termine za vakcinaciju, koje određeni domovi zdravlja organizuju vikendom, da vakcinišu djecu bez odlaganja, a da nevakcinisanu djecu ne šalju u predškolske ustanove, igraonice, rođendaonice, sportsko-rekreativne objekte, na izlete i ekskurzije”, kaže se u saopštenju.

Iz IJZ-a su naglasili da je vakcinacija najbolja zaštita od morbila.

Oni su kazali da je vakcina bezbjedna i djelotvorna, a da je naročito važno pravovremeno primanje vakcine.

“Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu u redovnim okolnostima prvu dozu treba dati što prije nakon navršenih godinu dana života, a drugu prilikom sistematskih pregleda pred polazak u školu”, naveli su iz IJZ-a.

Kako su rekli, nadležne higijensko-epidemiološke službe (HES) u određenim opštinama mogu dati preporuku da djeca minimum mjesec nakon primanja prve doze prime i drugu dozu MMR vakcine, bez čekanja sistematskog pregleda pri polasku u školu.

“Takođe, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, može se preporučiti primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci”, istakli su iz IJZ-a.

Oni su rekli da se osobama koje nijesu potpuno vakcinisane ili nemaju dokaz da su preležale morbile ne preporučuje putovanje u oblasti sa registrovanim slučajevima obolijevanja u zemlji i inostranstvu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije