fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoRat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope

Rat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope


Podgorica, (MINA) – Rat u Ukrajini drastično je promijenio bezbjednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu na bezbjednosnu prijetnju i za druge partnere i region, među kojima i Zapadni Balkan, ocijenili su u Madridu ministri odbrane država članica NATO-a.

Oni su, na neformalnoj radnoj večeri, koju je u okviru Samita NATO-a organizovala ministarka odbrane Španije, Margarita Robles Fernandez, konstatovali da NATO treba da zauzme proaktivnu ulogu i pruži konkretnu podršku u jačanju kapaciteta partnerima u ovom regionu.

To se, kako se navodi, posebno odnosi na Bosnu i Hercegovinu, čiji je ministar prisustvovao večeri.

Obraćajući se na skupu, čija je tema bio region Zapadnog Balkana u kontekstu širenja hibridnih prijetnji nakon invazije Rusije na Ukrajinu, ministar odbrane Raško Konjević, kako je saopšteno, podijelio je zabrinutost zbog sve većeg prisustva Rusije u regionu.

„Zapadni Balkan je tradicionalna interesna sfera Rusije. U regionu je prisutan visok intenzitet hibridnih prijetnji, najviše kroz širenje dezinformacija i sajber aktivnosti, protiv kojih se može odbraniti samo uz snažnu podršku evroatlantske zajednice“, kazao je Konjević.

On je ponovio da je u tom kontekstu od velikog značaja konkretna saradnja između NATO i EU, dodajući da Crna Gora ostaje u potpunosti posvećena punoj evropskoj integraciji, putu koji vidi kao jedini garant sigurnosti i prosperiteta cijelog regiona.

“Time će biti sužen prostor za maligni uticaj trećih država na prostoru Zapadnog Balkana”, kazao je Konjević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

suncano, vremenska prognoza

U Crnoj Gori sjutra sunčano

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjura će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura...