fbpx
NaslovnicaCrna GoraProsvjetari u ponedjeljak stupaju u štrajk

Prosvjetari u ponedjeljak stupaju u štrajk

Podgorica, (MINA) – Prosvjetni radnici počeće u ponedeljak štrajk jer sa Vladom nije postignut dogovor o uvećanju zarada previđenih Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) za tu oblast, najavio je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da su pregovarali sa ministarstvima finansija i prosvjete, nauke i inovacija, ali da razgovori nijesu dali rezultate.

“Sve smo pokušali što je u našoj moći da do ovoga ne dođe. Nijesmo srećni i zadovoljni što moramo početi štrajk od ponedeljka, ali to je legitimno sredstvo borbe kada smatrate da su vam prava povrijeđena“, rekao je Božović.

On je saopštio da je oko 160 škola najavilo da će od ponedeljka stupiti u štrajk, i oko 70 odsto zaposlenih.

Prema riječima Božovića, u 30 odsto škola gdje nije predata odluka poslodavcu da se uđe u štrajk nastava će se održati redovno.

“Nemamo pravo da branimo nikome ko odlučuje da radi i da ga natjeramo da uđe u štrajk, pa tako direktori mogu da prilagode raspored i u školama gdje će se štrajkovati organizuju makar jedan dio nastave”, istakao je Božović.

On je kazao da će vrtići praktično nesmetano funkcionisati.

„U vrtićima se nijesu svi izjasnili za štrajk. Direktori mogu da organizuju dežurstvo sa zaposlenima koji neće štrajkovati“, rekao je Božović.

On je ukazao da im je na sastanku početkom februara ponuđeno uvećanje zarade 15 odsto neto do kraja trećeg kvartala, navodeći da je to ponuda Vlade vrlo neodređena.

“Treći kvartal može da bude 1. jula, 1. avgusta, 1. septembra. Dakle, mi nemamo konkretno kada, a GKU ne prepoznaje formulu u kojoj zarade mogu da se uvećaju 15 odsto neto”, kazao je Božović.

On je dodao da su poslali predlog da je za Sindikat prihvatljivo uvećanje zarada za treći kvartal, ali da su predložili da to uvećanje bude putem koeficijenata.

“Vrlo smo blizu onoga što su ministarstva predložila, ali nikakav odgovor nijesmo dobili”, erkao je Božović.

On je kazao da si prije konferencije bili u Ministarstvu prosvjete, te da tamo nijesu našli ministarku, koja je na putu, već da su se sastali sa sekretarima su nas obavijestili da nijesu dobili nikakav trag, niti potvrdu o onome o čemu su pričali.

Božović je istakao da samo traže ono što su dogovorili prije dvije godine kada je potpisan GKU, a ne povećanje zarada.

Božović je kazao da je ovo borba za odbranu prava, pravde i dostojanstva prosvetnih radnika.

“Ne možemo i ne smijemo da dozvolimo kao društvo da se jedan granski kolektivni ugovor, koji ima rang zakona što se tiče zarada i ostalih prava za prosvetne radnike, jednostavno stavi pod noge, da se baci bez riječi najave, bez riječi obrazloženja”, rekao je Božović.

On je kazao da štrajkom ne zatvaraju vrata pregovorima sa Vladom, ali su prinuđeni da ga započnu.

Božović je dodao da priča da u budžetu nema novca za uvećanje zarada „ne stoji“.

“Uvećanjem od deset odsto, kada nam se odbiju porezi i doprinosi, mi bi smo dobili nekih 70 EUR, što je oko 15 miliona EUR troška za državu, raspoređeno na 12 mjeseci. Nije to novac koji bi državi stavio “omču oko vrata”. Ovdje su neki drugi razlozi, političke prirode”, rekao je Božović.

On je dodo da će sve propušteno nadoknaditi, što je bila praksa i ranije.

“Djeci nećemo da uskratimo pravo na obrazovanje. Iako bi se nadoknadilo nekoliko subota nije smak svijeta”, rekao je Božović i podsjetio da je prošle godine, zbog produžetka raspusta zbog zimske turističke sezone, odrađeno pet subota.

Na pitanje da li je diskriminacija to što će neki učenici imati nastavu, a neki ne, Božović je pitao da li je diskirmiancija što je GKU za prosvjetu stavljen van snage, za razliku od GKU u nekim drugim oblastima.

“Štrajk nije igrarija. Moramo naći model da svi iz ovoga izađemo sa najmanje štete“, rekao je Božović.

Potpredsjednik Sindikata prosvjete Jovan Drašković je rekao da im je ponuđen sastanak u nedjelju u 17 sati sa ministarkom prosvjete Anđelom Jakšić Stojanović.

„Prihatamo i spremni smo da u bilo kom trenutku razgovaramo kako bi došli do sporazuma koji će da poštuje GKU. Možemo da se dogovaramo o dinamici, kako da se isplati, ali Sindikat nema mandat da ide ispod onoga što su stečena prava radnika”, kazao je Drašković.

Na pitanje da li je važnije pravo na obavezno obrazovanje ili na štrajk, Drašković je rekao da je pravo na štrajk jedno od osnovnih ljudskih prava i da ovim ne ukidaju pravo na obrazovanje.

„Djeci će biti nadoknađeno sve što propuste. Pronaći ćemo način za to. Ali moramo u ovom trenutku odbraniti svoja prava da bi sjutra odbranili i njihova“, poručio je Drašković.

On je rekao da štrajk neće trajati u nedogled.

Potpredsjednca Sindikata Slavka Bošković je roditeljima i učenicima kazala da je ovo korak koji nijesu mogli zaobići.

“Ne možemo djeci i učenicima pokazati da moramo da ćutimo na ovakve stvari. Moramo biti dobri predavači, mentori i ljudi, i moramo naučiti učenike kako se boriti za dostojanstvo“, rekla je Bošković-

Ona smatra da će roditelji imati razumijevanja.

„Moramo poslati zajedničku poruku državi da dobra društvena nadgradnja može biti dobra i uspješna samo ako je obrazovni sistem kvalitetan i ako su prosvjetni radnici zadovoljni”, kazala je Bošković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije