fbpx
NaslovnicaCrna GoraPreduzimaju korake za regulisanje statusa medicinskih sestara

Preduzimaju korake za regulisanje statusa medicinskih sestara

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je preduzela potrebne korake u pravcu regulisanja statusa medicinskih sestara i babica, kako bi spremno dočekala pristupanje Evropskoj uniji i omogućila slobodno pružanje usluga u državi, ali i u članicama EU, poručila je savjetnica glavnog pregovarača, Dragana Marković.

Ona je, govoreći na regionalnoj konferenciji „Razmjena iskustava u regionu u procesu usklađivanja profesije medicinska sestra i babica kao regulisane profesije i usklađene sa zahtjevima EU Direktive 2013/55”, istakla da je značaj medicinskih sestara i babica prepoznat brojnim strateškim dokumentima, ne samo u Crnoj Gori, nego i na globalnom nivou.

Generalni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Milovan Vujović, rekao je da vjeruje da u vremenu dominacije tehnološkog razvoja, informacionih i komunikacionih tehnologija, medicinske sestre i babice čine branu dehumanizacije medicine.

„Vi ste prve osobe koje dočekuju pacijenta i one koje ga ispraćaju, njegov ste pratilac i oslonac. One ste koje ga savjetuju, razumiju, tješe, ulivaju nadu i pružaju podršku. Vi ste duša zdravstvenog sistema“, rekao je Vujović.

Predsjednica Nacionalnog udruženja medicinskih sestara i babica Nada Rondović rekla je da je to Udruženje osnovano 1996. godine, kao nevladina strukovna organizacija medicinskih sestara, zdravstvenih tehničara i babica Crne Gore.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije