fbpx
NaslovnicaCrna GoraPoništena odluka o imenovanju Raonića za direktora RTCG

Poništena odluka o imenovanju Raonića za direktora RTCG

Podgorica, (MINA) – Osnovni sud u Podgorici poništio je kao nezakonitu odluku Radio Televizije Crne Gore (RTCG) kojom je u junu prošle godine Boris Raonić izabran za generalnog direktora Javnog servisa.

Kako je saopšteno iz podgoričkog Osnovnog suda, presudom je naloženo RTCG-u da, u roku od 15 dana od njene pravosnažnosti, za generalnog direktora imenuje nekog od kandidata prijavljenih po uslovima javnog konkursa od 17. juna 2021. godine.

Kako su dodaje u saopštenju, dio tužbenog zahtjeva u kom je traženo da se za generalnog direktora imenuje neko od preostalih kandidata, osim Raonića, je odbačen.

Iz Osnovnog suda su objasnili da je rok za podnošenje žalbe protiv te odluke osam dana od prijema pisanog otpravka.

U obrazloženju presude suda navodi se da je, prilikom donošenja odluke, RTCG bio dužan da cijeni činjenično stanje koje proizilazi iz dokumentacije koju su kandidati dostavili prilikom prvog konkurisanja, kao i isključivo činjenično stanje koje je postojalo u vrijeme objavljivanja konkursa.

Raonić je, kako se navodi, u vrijeme objavljivanja javnog konkursa i prijave na javni konkurs i imenovanja za generalnog direktora, bio član Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM), odnosno bio je javni funkcioner kog je imenovala Skupština.

“To je u suprotnosti sa odredbom člana 29 Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG”, navodi se u obrazloženju presude.

Kako se dodaje, tom odredbom je propisano da članovi Savjeta ne mogu biti lica koja bira, imenuje ili postavlja Predsjednik, Skupština i Vlada.

Sud je ukazao i na odredbu člana 50 tog Zakona, kojom je propisano da za generalnog direktora RTCG ne može biti imenovano lice koje po tom Zakonu ne može biti član Savjeta.

Iz suda su podsjetili da je isto činjenično stanje bilo osnov za donošenje pravosnažne presude u januaru prošle godine, kada je poništena kao nezakonita prva odluka RTCG kojom je Raonić imenovan za generalnog direktora.

“Raonić je u vrijeme objavljivanja javnog konkursa bio u sukobu interesa koji mora biti ograničavajući faktor, pa uopšte po predmetnom javnom konkursu ne može biti imenovan za generalnog direktora RTCG”, navodi se u obrazloženju.

Dodaje sa da je to što je Raonić podnio ostavku na članstvo u SEAM bez uticaja na drugačiju odluku suda, budući da je u vrijeme raspisivanja javnog konkursa bio na toj funkciji.

Kako se navodi u obrazloženju suda, odluka o imenovanju Raonića je nezakonita i zbog toga što ne sadrži valjano obrazloženje.

„Nijesu navedeni kriterijumi koji su prevagnuli u korist izabranog kandidata, odnosno razlozi koji su opredijelili da se da podrška izabranom kandidatu”, kaže se u obrazloženju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...